Квотите за преразпределяне на мигранти в Европейския съюз може да се променят значително, тъй като Унгария е отказала да се възползва от двугодишната схема, предложена от Европейската комисия. 

"Ще има сериозна промяна в сравнение с първоначалното предложение... Унгария не се смята за страна от първа линия и ни информира, че не желае да се облагодетелства от релокализацията (преместването - б.а.)", каза министърът на вътрешните работи на Люксембург Жан Аселборн, чиято страна сега председателства ЕС, на пленарно заседание на Европейския парламент в Брюксел.

Предложението предвиждаше 54 000 от общо 120-те хиляди мигранти за преместване да бъдат от Унгария. Не става веднага ясно дали общият брой ще бъде намален с това число, или то ще бъде разпределено между други страни под миграционен натиск. Другите две обхванати от схемата са Гърция и Италия. Според първоначалното предложение на България биха се паднали 1 500 души, основно от Сирия, Ирак и Еритрея.

Другият вторник е насрочен извънреден Съвет по правосъдие и вътрешни работи, съобщи още Аселборн. Той изрази надежда, че на него министрите ще постигнат съгласието, което не им се удаде в понеделник. Той каза и че не смята свикването на извънредна среща на върха на ЕС, за която настояват Австрия и Германия, за "най-доброто средство" в момента. Следващото редовно заседание на вътрешните министри е на 8 октомври.

"Не мисля, че най-доброто средство  би бил един Европейски съвет...Трябва да съсредоточим цялото си внимание върху съвета по правосъдие и вътрешни работи във вторник", каза той.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че ЕС е длъжен да действа бързо и решително в сегашните обстоятелства.

"Зимата идва съвсем буквално, но зимата може да идва и метафорично за ЕС, ако не действаме в близките дни", каза той.

Тимерманс призова евродепутатите да обяснят на избирателите си, че предложението на Комисията не е само за преразпределяне на мигранти, но и за засилване охраната на външните граници на ЕС и за подкрепа на държавите съседни на Сирия и Ирак, които приютяват повече от 4 милиона бежанци.

Европейският парламент има само консултативен глас при вземането наевентуалното решение за преразпределение. То е изцяло в ръцете на вътрешните министри.

По-рано през деня източник от Комисията каза, че Хърватия и Словения биха нарушили европейското право, ако изпълнят намеренията си да осигурят коридор и да пропускат мигрантите към другите държави на ЕС. 

Членките на ЕС са длъжни да ги попитат искат ли международна закрила, включително право на убежище и да ги регистрират. Ако мигрантите откажат, те са длъжни да ги върнат обратно, каза източникът.