Преди 15 години Амстердам беше най-вълшебното място за милиони хора по света – там тяхната любима естествена дрога се продаваше свободно, а употребата й беше окуражавана. В кофи-шоповете, разбира се. Така холандската столица си осигуряваше огромен целогодишен наплив от туристи. И бързо се превърна в символ на свободните леки наркотици.

Светът сви рамене и продължи да затваря младежи за цигарка.

През 2001 г. Португалия обаче изненада целия свят – стана първата държава, напълно декриминализирала наркотиците за лична употреба и в малки количества. А тежките наркомани получаваха задължителна терапия вместо присъди. Изследване, проведено 5 години по-късно установи, че употребата от тийнеджъри е намаляла, количеството заразени от ХИВ сред използващите наркотици също е спаднало, смъртни случаи, свързани с хероина и другите „твърди“ дроги са се стопили двойно, а хората, търсещи терапия за зависимостта си, са станали 4 пъти повече.

Светът сви рамене, измънка нещо за това как цикличността на употребата влияе на данните, и продължи да опандизва всеки, хванат със зелено пликче в джоба.

Чехия още от 1998 г. не преследва никого за малки количества. През 2009-а обаче напълно официално се дефинираха всички изисквания и условия за употребата на марихуана и други наркотици. До 15 грама или 5 растения вече бяха напълно легални. Купуването на марихуана – също. Продаването остана незаконно, но без никой да си прави труда да арестува дребни дилъри.

Светът сви рамене – той се интересуваше единствено от чешката бира. И никой, който е опитал, не може да му се сърди за това.

Дори в Русия не наказват употребата на марихуана, а превозването на малки количества може да ти донесе само глоба. През 2010 г. отглеждането на до 20 растения също загуби статута си на престъпление.

Вкорененият навик на Света да не взима пример от Русия, под каквато и да е форма, игнорира тази малка стъпка.

В Испания всеки може да си отглежда до 3 растения и да употребява марихуана в къщата си, колкото му душа иска.

Светът се постъписа – беше свикнал Испания да оставя всичко за утре.

На 6 ноември 2012 г. Колорадо и Вашингтон станаха първите американски щати, узаконили напълно употребата на марихуана. Не декриминализиране – онази сива зона, в която не те наказват, но пак се води нарушение – а пълна легализация, със задължителната държавна намеса, разбира се.

Светът съвсем се оцъкли – и тръгна да легализира.

От тогава насам в Щатите и десетки други държави се създават нови закони, които облекчават употребяващите марихуана. Отделни градове и области, които имат повече свобода на самоуправление, на практика също декриминализираха или дори узакониха зелената билка.

За по-малко от 2 години милионите пушачи по цял свят се почувстваха удобно в собствените си кожи. Някои дори прекалиха.

Само преди няколко дни например 37-годишната Евелин Хамилтън от Тексас се обадила в полицията с оплакване – дилърът й пробутал скапана трева и не иска да й върне парите. Дамата запалила от продукта, но установила, че не отговаря на изискванията й. Чувствайки се в правото си, се обадила в местното РПУ. Половин час по-късно била арестувана – заради малко недоразумение – в Тексас все още важат по-строгите закони за марихуана. Може би Евелин е заспала в един щат и се е събудила в друг.

Преди няколко дни пък Уругвай, държава, която не може да се похвали с най-напредничавата политика за каквото и да е, предложи иновативно лечение за наркомани – друг наркотик. Сякаш следвайки принципа на ваксината, уругвайското правителство смята да лекува зависимите от хероин затворници... с марихуана. Множество изследвания сочат, че подобна техника би имала ефект.

Затворницита свиха рамене – те си пафкат спокойно от години.

През цялото това време Индия и Иран бяха сконфузени от целия шум. Индийците употребяват традиционно от хиляди години. Иранците също – но предимно под формата на храна. Семената на конопа (защото марихуаната е именно от това семейство) се ползват в иранската кулинария от време оно. Апропо, пушенето на билката там е рядко срещано. Така де, да сте чули някой да пали ечемик?

В Ямайка си почистиха лулите, измиха бонговете и си свиха по още една цигара. Това е техния вариант на „да си го преместя от единия крачол в другия“.

В България „тревата“ е наркотик от най-високо ниво, наравно с кокаина и хероина. Притежанието може да доведе до затвор между 1 и 6 години и глоба до 10 000 лева.

Българите свиват рамене и си припалват с усмивка.