Сергей Станишев – в „Седмицата” на Дарик радио. 

 


Водещ: Кои са трите най-важни неща, които свършиха депутатите от левицата през отиващия си мандат на Европарламента?
Сергей Станишев: Много са нещата, които са свършени. Трудно е да се обобщи, но все пак едно от нещата, за които депутатите от Коалиция за България работиха много, това е отношението към „Шенген”, защото е ясно, че България е изпълнила своите ангажименти, те са конкретно формулирани и би трябвало България вече да бъде член на „Шенген”, за което впрочем, благодарение на гласовете на социалистите, има позиция на Европейския парламент. Тя е извоювана с много активно наше усилие. Втората тема е темата, свързана с европейските фондове. Всички наши евродепутати са работили за това България да получи по-реален и достъпен достъп до тези средства от Европейския съюз, с които са свързани толкова много очаквания. И третата обща тема е отстояването на достойно място на България в Европейския съюз, тъй като всички усещаме, че специално отдясно много често България се използва за сочене с пръст, за това да бъде третирана като страна втора ръка. Има много спекулации и много злонамерени отношения към нашата страна, които особено избуяват в предизборна ситуация, тъй като много партии в Европа от десницата използват една или друга тема, за да злоупотребяват с нея. Ще ви дам един конкретен пример. Знаете във Великобритания каква вълна медийни публикации, политически изказвания се разви в края на миналата година, пък и по-рано имаше – във връзка с това, че от 1 януари тази година изтекоха всички ограничения за свободното движение на български граждани и тяхната възможност да работят на Острова и още в няколко страни, където имаше ограничения. Имаше много яростна кампания. Тя беше оборена от нашите евродепутати – и от Групата на социалистите, и от партиите-членки, с много ясни аргументи. Знаете ли например колко българи ползват социална помощ в Обединеното кралство с население 60 милиона души?
Водещ: Колко?
Сергей Станишев: Само 1000 човека. България от тази гледна точка и българите са може би на 30-то място сред множество други страни, предимно от бившата Британска империя, което ясно говори, че тази тема се използва за политическа спекулация срещу България. На това се противопоставиха много ясно.
Водещ: Вашата теза е, че десницата в Европа е срещу България, така ли?
Сергей Станишев: Моята теза е, че десницата много по-малко е показала ангажираност с проблемите на България и не е доказала справедливо отношение. Това много често се е доказвало във времето, защото в много посоки отдясно, още при влизането на България в Европейския съюз, се създаваха пречки и се поставяха допълнителни условия, за разлика от социалистите, които винаги са били справедливи и са третирали България като равноправен партньор. И ще ви дам пример отново. Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц, който е наш общ кандидат, на всички европейски социалисти, за поста президент на Европейската комисия, много ясно, аргументирано и категорично заяви пред Европейския съвет, пред всички премиери позиция по отношение на „Шенген”. Той каза: „След като България и Румъния са изпълнили своите ангажименти, е неприемливо Европейският съюз да издига някакви нови допълнителни условия, политически и други, които имат отношение към други теми”, т.е. че Европейският съюз трябва да спази своята част от задълженията.
Водещ: Но същото казва и Европейската комисия и лично председателят й Барозу, който е от десницата.
Сергей Станишев: Това, което е ясно, е, че много повече атаки за България идват от десния лагер и това е лесно доказуемо. При това, по-голяма част от тях – доста спекулативни.
Водещ: Коя ще бъде според вас главната тема за България в Европейския съюз в следващия Европейски парламент? Респективно – кой трябва да е главният дебат в България за тези избори?
Сергей Станишев: Най-големият дебат за цяла Европа – той засяга пряко и България, това е по какъв начин да се преодолее икономическата и социалната криза, как да се създадат работни места и как Европа да не загуби своя социален облик. Имаме ситуация, в която 10 години европейските институции – и парламентът, и комисията, до голяма степен и Европейският съд, се доминират от ЕНП. Това е факт. Десните, в продължение на пет години от началото на кризата, налагат модел на икономическа политика, който доведе Европа до задънена улица. Те казват: основният проблем са публичните разходи, те трябва да бъдат ограничени и автоматически ще дойде растежът, автоматически ще се създадат работни места. Това не сработи. Напротив – все повече хора са тежко разочаровани от Европейския съюз и от тази политика, която се налага от Брюксел, защото виждате резултатите и как те рефлектират върху тях. Затова европейските социалисти се борят за дълбока промяна в Европейския съюз – на икономическата политика, възстановяване на социалната ангажираност. Това пряко засяга България. Защото трябва да е ясно – ако от Брюксел духа вятърът на замразяването, на социалното замразяване, много по-трудно се прави политика, която поставя в центъра на проблемите не просто макрорамката и бюджетни баланси, а това как живее обикновеният човек. И ще ви дам следният пример. Направете сравнение на политическите манифести на европейските социалисти и на ЕНП. При ЕНП практически не се засяга най-острия проблем с безработицата. Практически няма нищо за нещата, които са свързани с доходите на хората. Всичко се отдава на автоматизма на пазарните сили. Няма нищо за отговорността на финансовия сектор за тази криза, в която се намира Европа. И така мога да продължа с много конкретни примери. Затова това е първият въпрос, който трябва да дебатираме в кампанията, който е въпрос номер едно в Европа. Ние сме за нова и социална Европа. Втората тема, която е пряко свързана с България – трябва да сме наясно, че ако не искаме България да бъде в периферията на Европейския съюз, ако не искаме да бъдем третирани неравнопоставено, неравноправно, най-добрата гаранция са европейските социалисти, тяхното отношение и позицията на Мартин Шулц като наш кандидат за президент на Европейската комисия. И третата тема, разбира се, е свързана с усвояването на европейските средства, тъй като знаем, че за миналата година имаше огромни рискове за загуби. Те бяха в огромна степен преодолени с усърдна, ежедневна работа на правителството на г-н Орешарски и сега този процес трябва да продължи, да постигнем бързо добро споразумение с комисията за приоритетите на България в синхрон с европейските и да започне усвояване на парите от следващия финансов период.
Водещ: Не е ли основната тема сблъсъкът федералисти-антифедералисти. Вие какъв сте всъщност – федералист или антифедералист? 
Сергей Станишев: Аз съм привърженик на Европа, която е силна, но която много точно разпределя баланса на права и отговорности. Това, впрочем, ясно е записано и в манифеста на ПЕС. Решенията трябва да се вземат там, където най-ефективно ще се работят – където е необходимо на европейско ниво, където е необходимо – на национално, където е необходимо на регионално ниво. Няма нужда Европейската комисия и парламент да се занимават с всички въпроси, които понякога звучат безкрайно отдалечено от проблемите на гражданите, които могат да бъдат решени много по-ефективно, просто на национално или на регионално ниво.