Проучването на интензивните целувки, на глобалното използване на израза "к'во?", ужилен по половия орган изследовател - тези постижения и техните създатели получиха така наречените Шнобели за 2015 г., предаде Ройтерс.

25-ата поред церемония по връчването на Шнобеловите награди се състоя в Харвардския университет край Бостън. Те се присъждат за най-странни и забавни постижения в науката. Наградата е учредена от американското научно списание Annals of Improbable Research ("Анали на невероятните изследвания" и се връчва от главния му редактор Майкъл Ейбрахамс.

Раздадени бяха общо 10 Шнобела в 9 категории.

Химия - международен екип, успял с помощта на химикали да "развари" яйце, т.е. да върне на вареното яйце някои характеристики на суровото. Членовете на базирания в Австралия екип са местните специалисти Калъм Ормънд и Колин Растън и колегите им от САЩ Том Юан, Стивън Кудлачек, Самиран Кунче, Джошуа Смит, Уилям Браун, Кейтлин Пулиезе, тиволи Олсен, Мариам Ифтихар и Грегъри Вайс.

Грегъри Вайс е от екипа, "разварил" яйце.

Физика - за екип, доказал, че почти всички бозайници вършат малката си нужда средно за 21 секунди (плюс-минус 13 секунди). Авторите на откритието са Патриша Ян и Дейвид Ху от Тайван заедно с Джонатан Фам и Джером Чу от САЩ.

Дейвид Ху (вляво) получава наградата си от лауреата за 1996 г. Дъдли Хършбах.

Математика - за изследване чрез математически методи на наследството на мароканския император от XVII век Мулай Исмаил-Кръвожадния, по-специално как за 30 години той е успял да стане баща на 888 деца. Фундаменталният труд е дело на австрийците Елизабет Оберцаухер и Карл Грамер.

Литература - за изследването на междуметието huh?, което на английски има приблизително значението на "к'во?" или "а?". То има аналози в целия свят. Лауреати в тази област са холандците Марк Динхерманше и Франсиско Терейра, както и австралиецът Ник Енфийлд.

Биология - за изучаване на походките на динозаврите с помощта на кокошки. За целта на задните части на птиците била придавана допълнителна тежест с помощта на аналог на опашка. Наградата е за екип от Чили - Бруно Гроси, Омар Ларак, Маурисио Каналс и Родриго Васкес.

Бруно Гроси се опитва да застане в позата на динозавър.

Медицина - този път наградите бяха две.

Първата - за изследване на последствията от страстните целувки, сред които се оказа и намаляването на алертгичните реакции. Това отличие отиде при Хаджиме Кимата от Япония.

Вторият приз е за екип учени, са способни да разпознаят апандисита по болките и неразположението, което човек изпитва, докато се вози в кола по неравен път. Разтърсващото откритие е на група специалисти от Словакия - Ярослава Дурдякова, Петер Челец, Наталия Камодьова, Татяна Селдачкова, Габриела Реписка, Барбара Свиежена и Габриел Минарик.

Икономика - полицията на Банкок, столицата на Тайланд. Наградата се връчва за предложението на патрулиращите полицаи да бъдат дадени надбавки за отказа им да взечат подкупи.

Физиология и ентомология - лауреатите са двама американци. Майкъл Смит иззследвал 25 различни части на собственото си тяло, като позволил да бъде ужилен по тях от пчели, за да установи доколко болезнено е това. Най.болезнени били ужилванията по пениса, устните и ноздрите. Джъстин Шмид пък създал Индекс на Шмид, измерващ силата на болките при ужилване.

Джъстин Шмид - създателят на индекса на сила на болката при ужилване

Мениджмънт - за екип, установил, че много бизнес лидери развиват в детството си склонност към поемане на риск, когато преживяват природно бедствие като земетресение, изригване на вулкан, цунами и горски пожари, без те да оказват перс онално въ здействие върху тях. Наградата спечелиха Дженаро Берниле от Италия и индийците Винит Баугат и П. Рагавендра.