С безупречно чистите си стаи и зелени дворове, новата психиатрична клиника с отделение за възрастни пациенти и кожни заболявания струва 19 млн. долара. Но това, което болницата в Бидгошч, северозападна Полша няма достатъчно, са медицински сестри и санитари. Затова може да запълни само половината от своите 236 легла. Подобен недостиг на работна ръка е осезаем в Източна Европа. Строителството, производството и технологичните фирми се мъчат да намерят достатъчно работници. И проблемът ще става по-голям, защото населението застарява, пише сп. "Икономист".

В същото време правителствата в страните от региона са сред най-изявените противници на плановете за разпределение на бежанците в ЕС. Поляците и чехите се присъединиха към Унгария в отказа ѝ да приема мигранти, които често са млади и образовани. Това противоречи на икономическата логика, отбелязва изданието.

Изследване на "Менпауър Груп" показва, че две от пет фирми в Полша не могат да запълнят свободните си работни места. В Унгария подобен проблем стои пред половината фирми. В Чехия и Словакия проблемът е при съответно 18% и 28% от работодателите, но делът се увеличава стабилно през последните години.

Технологичните фирми, които са изправени пред свиване на бизнеса в цяла Европа, страдат най-много. Най-добрите им служители отиват в Америка и западна Европа заради по-високите заплати. Полша може да цъфти като бекофис за европейския бизнес, но през 2014 г. тя търсеше с 50 000 повече технологичен персонал, отколкото можеше да намери. В Словакия недостигът е от 10 000 души.

"Образователната система е добра в производството на научни кадри, но не и на технологични специалисти", казва Радован Дурана, икономист в Института за икономически и социални изследвания в Братислава. В Унгария няма достатъчно инженери. И въпреки че Будапеща е по-евтина за живеене от Берлин, много от взелите специалност се местят в Германия, където заплатите са със 150% по-високи.

Недостигът на специалисти спира ръста на националните икономики. Полша и Унгария ще увеличат своя БВП с 2,8-3,3% тази година. Но могат да постигнат повече. През 2014 г. техният БВП на глава от населението е бил по-малко от 68% от средноевропейския. Недостиците на работна сила увеличават пенсионния дефицит и оставят дупки в обществените финанси, прогнозират от "Икономист".

Много страни от Източна Европа не могат да достигнат своя потенциал. Словакия произвежда близо 1 млн. автомобили на година, като по броя им на глава от населението е световен рекордьор. Jaguar Land Rover обяви плановете си да направи своя първи завод в континентална Европа близо до град Нитра, изграждането на който ще струва 1,4 млрд. евро. Местните доставчици ще бъдат облагодетелствани, но проучване на PwC показва, че 80% от тях не могат да намерят достатъчно служители.

Общественият сектор не е в по-добро състояние. Полша има 5 медицински сестри на 1000 души при 13 в Германия. От тях само 1% са на възраст под 25 години, а 29% ще се пенсионират до 2022 г. Средната възраст на лекарите-специалисти е 55 години.

В Унгария кризата в здравната система е още по-лоша. 40% от докторите са над 60 години, а в бедните източни и северни региони има свободни места за 200 общопрактикуващи лекари. В болницата Алмаши Балог Пал в Озд, 55 лекари работят нонстоп, за да обслужват над 80 000 души. Обявите за свободни работни места не получават и един кандидат.

Не може да се очаква, че дошлите от далеч мигранти бързо ще заемат свободните работни места. Най-малкото, няма достоверни данни за техните способности. Но все пак има достатъчно свидетелства, че сирийците, които са най-голямата група от пристигащите, са относително добре образовани. Много от лекарите им са обучени в бившия Съветски съюз и говорят отлично руски. Само за минути на една жп гара в Будапеща, кореспондентът на "Икономист" се натъкна на сирийски адвокат, инженер, агроном и учител по математика, всичките от които говореха добър английски.

Дори и по-слабо образованите могат да намерят достатъчно работа. Полското министерство на труда докладва за огромен недостиг на работници за земеделието и строителството. Унгарското търси дърводели, продавачи, градинари и пекари. Полша вече внася десетки хиляди сезонни работници отсъседна Украйна.

Със застаряването на населението работната ръка още повече ще наамалява. В Унгария раждаемостта спада, а продължителността на живота се увеличава. Много от младите емигрират. Очаква се населението ѝ да се свие с 8% до 2035 г., а при Полша спадът ще е с 6%. При това, данните са даже оптимистични, защото статистиката отчита хората по адресна регистрация, а много от тях отдавна са напуснали страните си.

Някои политици от Източна Европа твърдят, че могат да запълнят недостига на работна ръка с хора от съседни държави с подобна на тяхната култура като България и Румъния, които са членки на ЕС, макар и още не участват в Шенген. Но това е само пожелателно мислене. Българите и румънците могат свободно да се движат в рамките на ЕС с паспортите си и много малко от тях се насочват към страни от бившия Варшавски договор. Междувременно населението и на двете държави бързо застарява, припомня "Икономист".

Кпоред изданието "на Балканите заплатите са по-ниски, отколкото по на север, така че работата в Полша или Унгария може да изглежда привлекателна". Има друг проблем- населението в бивша Югославия застарява също и се свива, много от младите са я напуснали. В Босна и Херцеговина населението е било 4,4 млн. през 1991 г., днес е 3,8 млн. До 2050 г. според прогнози на ООН то ще се свие на 3,1 млн.

Критиците на имиграцията са прави, че интегрирането на бежанците в страни с непознат език и крехки обществени системи е трудно. Но ползата е явна. "Полша няма как да се изравни със Запада, без да отвори пазара си за чужди работници", казва Марчин Пятковски, икономист от Световната банка, цитиран от "Икономист".