Жандармерията и полицията в Турция държат бежанците на 40 км от границата ни и не ги пускат да влизат. Пускат само колите и камионите. Това съобщи премиерът Бойко Борисов днес в Созопол на откриването на пречиствателната станция на града, цитиран от радио "Фокус".

Той добави още, че българската страна "предприемала мерки за справянето с бежанците". За нелегалните имигранти, според него, границите ни били затворени.  Допълни, че предстои бежанците в Турция да се срещнат с турския премиер и изрази надежда турските власти да удържат положението. Припомни и че в сряда има извънреден Европейски съвет по темата за бежанците. Искането дойде през миналата седмица от канцлерката на Германия Ангела Меркел.

Борисов обяви и че не се чувства спокоен. "Не е нищо добро да кажа, че съм спокоен и да успокояваме хората".

И продължи да описва ситуацията в черни тонове: 

"Положението с бежанците е трагедия. Бебета ги прехвърлят от ръце на ръце, бият се, агресията ескалира”, каза още премиерът.

Попитан как на границата на Унгария и Хърватия оградата е била изградена толкова бързо, за разлика от нашата,  Борисов разясни, че тя е само намотана тел, а ние имаме граничари, патрулиращи военни и там, където я правим, я правим стабилна.