Сложна комбинация от война, политика и логистични обстоятелства стоят зад необичайно големия поток от бежанци и мигранти, който нахлу в Европа през това лято. Ето осем причини защо най-голямата миграция към континента от Втората световна война насам се случва точно сега. Те са подредени от "Вашингтон пост". Най-важна е причина №1, посочва изданието.

1. Войната в Сирия

Войната в Сирия продължава вече четири години без никакви изгледи за излизане от това положение. Липсва същинска дипломация, която да се опитва да я прекрати. Поне 250 хил. души са загинали до този момент. Така че не е странно, че сирийците искат да избягат от страната си. Те са огромната част от бежанския поток тази година. Т. е. без тях количеството хора, търсещи убежище в Европа, щеше да е значително по-малко.

Освен това разпалването на конфликти по целия свят увеличават бежанската вълна. Хората бягат от места като Ирак, Афаганистан, Еритрея, Сомалия и Нигер.

2. Пътят към Европа стана много по-лесен

Доскоро морският път през Средиземно море от Либия към Италия беше предпочитан маршрут за всички мигранти и бежанци, бягащи към Европа. Много по-къс и по-безопасен обаче е пътят от Турция през Гърция. Но пътят от Гърция през Балканите към северната част на Европа, предпочитан от бежанците, беше много по-сложен от този през Италия преди. След като обаче Македония вдигна ограниченията през юни, които трябваше да спират бежанците да влизат в страната, пътят през Балканите беше отворен. Турция е близо до Сирия и е много по-лесно до нея да стигнат хора, идващи от по-далечни страни като Ирак и Афганистан, както и на икономически мигранти от Пакистан и Бангладеш.

3. Паднаха цените

Тази причина е свързана с предната. Преминаването през морето от Турция към Гърция отнема по-малко от 20 минути, в зависимост от кой бряг тръгва лодката. Това прави самият път по-евтин. Хората, които предприемат пътуването, казват, че се нуждаят от 2-3000 долара за него. Преди са им били нужни - 5-6000 долара, за да стигнат до Либия и оттам да наемат лодка на трафиканти за Италия. Това означава, че повече хора вече могат да си позволят да напуснат страните си. 

4. Времето

Нормално е пикът на нелегалната миграция към Европа да е през летните месеци, когато морето е по-безопасно. Това голямо струпване напоследък се обяснява и с желанието на много хора да осъществят опасното пътуване преди да се развали времето.

Ако вземем предвид всички останали причини за миграцията, е трудно към момента да се предвиди дали застудяването и влизането в зимния сезон ще спрат или силно намалят бежанският поток. Едно обаче е ясно - ще има много повече жертви, защото условията ще са много по-тежки.

5. Демонстрацията на германско гостоприемство

Много мигранти бяха вече на път, когато германската канцлерка Ангела Меркел обяви, че Германия ще предостави временно статут на всички бежанци, които влязат в държавата. Няма съмнение, че заявката окуражи много други да тръгнат на път. Иракчаните започнаха да се присъединяват към бежанската вълна в големи количества. Много от хората, които пристигаха в Турция казваха пред тв камерите, че са били окуражени от германското гостоприемство към бежанците. Дали новият граничен контрол, който беше въведен впоследствие от Германия, Унгария, Австрия, Словакия и Хърватия ще спре хората, които все още не са потеглили, трябва да се проследи във времето.

6. Решението на сирийското правителство за мобилизация

Заради липса на хора, които да се сражават срещу въстаниците, управлението на сирийския президент Башар Асад започна от края на миналата година да мобилизира резервистите да служат в армията. Много от сирийците, които идват в Европа, казват, че идват от контролирани от правителството области и бягат от насилствената мобилизация, която засяга всички мъже, отслужили задължителната си военна служба през последните 10 години. Това са всички мъже на възраст до 30 години.

7. Сирийското правителство улесни пътуванията на гражданите си

На пръв поглед тази точка като че ли си противоречи с предишната. Но сирийските власти не спират младите хора, които искат да избягат от военна служба, да напуснат страната. Точно обратното, през последните месеци правителството улесни получаването на паспорти - в самата Сирия и в посолствата в чужбина. Освен това е възможно да отложиш военната служба с плащане от 300 долара. Това потвърди подозренията на много сирийски наблюдатели, че Асад нарочно окуражава бежанския поток и към съседните държави, и към Европа като част от стратегия да изпразни страната от потенциални опоненти.

"Хуманитарната катастрофа, на която сме свидетели, е резултат от стратегията на Асад да оцелее", казва Емили Хокаям от базирания в Лондон Международен институт по стратегически проучвания. "Асад опитва да прехвърли притовниците си към други държави". Сирийският президент обаче обвинява Европа и САЩ за мигрантския поток като според него повечето са бежанци от "тероризма", който се е появил след подкрепата на Запада за опозицията.

8. Резултатите от недостатъчната международна финансова и др. помощ

Преди сегашното масирано нахлуване на хора в Европа, 4 млн. сирийци вече бяха избягали от страната в съседни държави, основно в Турция, Йордания и Ливан. Там обаче те живеят в огромна мизерия, в палаткови бежански лагери, при много тежки условия, в повечето случаи нямат право да работят, а децата не ходят на училище. Много от бежанците от тези съседни страни тръгнаха към Европа, за да осигурят по-добри условия за децата си и да могат да изградят нов живот.

ООН е получила през последните четири години по-малко от половината от средствата, необходими за грижа за бежанците в държавите край Сирия. Помощта е недофинансирана. Върховният комисариат за бежанците на ООН е похарчил 5,6 млрд. за настаняване, храна и грижи за сирийците, откакто започна конфликта, но това е по-малко от половината от нужните средства. Към момента донорите са дали само 37% от 4,5 млрд. долара, необходими за бежанците за 2015 г.

Друг пример. Базираната в САЩ организация за събиране на помощи World Vision събра 8 млн. долара за две седмици за жертвите от земетресението в Непал, което остави 500 хил. души на улицата. Помощта, събрана за сирийските бежанци за четири години, е 2,7 млн. долара, казва президентът на организацията Ричард Стърнс. Той отдава липсата на интерес към сложността на сирийския конфликт, както и на по-общото недоверие към мюсюлманите.