Привърженици на лявата радикална партия СИРИЗА изпълниха централния площад в Атина и празнуват поредната победа. По последни данни политическата формация печели 35,4 на сто от гласовете на днешните парламентарни избори.

Веднага след като стана ясно, че победата е необратима, представител на ръководството на СИРИЗА, цитиран от ТАСС, заяви, че до три дни ще има ново правителлство. Потвърждение на факта, че Алексис Ципрас бърза със съставянето на коалиционния кабинет е и спешната среща тази вечер с лидера на „Независимите гърци“ Панос Каменос. Неговата партия засега има 3,7%. Най-вероятно за сглобяваенто на стабилен кабинет със солидно мнозинство в парламента ще е необходим поне още един партньор. Това може да бъде ПАСОК, който има 6,4 процента.

"Ще работим яко, ще водим битка, за да вървим напред", написа в Туитър Алексис Ципрас, визирайки новото правителство. Той получи подкрепа от френския президент Оланд, който определи победата като значителна и важна за СИРИЗА, Гърция и европейската левица. Шефът на Европарламента Мартин Шулц също поздрави Ципрас и му пожела бързо да направи стабилно правитество.

Неприятната, но очаквана изненада във вота, бе значителният резултат на неофашистите от "Златна зора". Те грабнаха цели 7,2 процента и са твърдо на трето място. Традиционната десница Нова демокрация е втора с 28,1 на сто, а комунистите имат 5,5% от гласовете. "Потами" също влиза в парламента с малко над бариерата от три процента. Но отцепниците от СИРИЗА, които направиха своя партия "Народно единство" няма да получат депутатски места.

Данните са от преброяването на 30 процента от реално подадените гласове. Късно през нощта или утре рано сутринта ще станат известни окончателните данни след преброяването на 100% от бюлетините.