Валията на Одрин Дурси Али Шахин постави ултиматум на бежанците да опразнят града, предаде БГНЕС. Емиигрантите от седмица чакат разрешение да преминат в Гърция.

Али поставим този ултиматум по време на обедното си посещение в комплекса за пехливански борби, който в нощта срещу събота се превърна в бежански лагер. С намесата на полицията и жандармерията, както и на местните власти, там бяха преместени стотици сирийци със семействата им, които бяха лагерували 5 дни в нивите край магистралата за Истанбул.

В момента в Одрин има най-малко 1 500 души. Техни представители се срещнаха с премиера Ахмет Давутоглу и се съгласиха да преустановят протестните си акции и опитите за поход към границата. Видеозапис от разговорите в Анкара бе излъчен и пред хората в арената за борбите.

"Придошлите групи не се отказват от целта си да пресекат границата с Гърция и да продължат пътя си към европейската мечта. Но има международни договорености и закони, които Турция не може да погазва. Въпросът ние да изпращаме бежанци в Европа изобщо не е на дневен ред. Поради това тази вечер и най-късно утре те трябва да напуснат Одрин и да се установят не във временните лагери, а да изберат други райони за престоя си“, отсече валията Шахин.

Намерението му да прочисти Одринския район от бежанците обаче е на път да се провали, след като над 100 души от установилите се на голямата автогара в Истанбул пришълци тази нощ около 2 ч. потеглиха именно към граничния град. Походът им бе на няколко пъти блокиран от щитовете на полицейските части. Последваха седящи протести със сключени зад главите ръце.

Инциденти белязаха и следващите опити да бъде пробит полицейския кордон. 5-има агресивни мъже бяха арестувани и отведени с полицейски автомобили. Поради критичната ситуация силите на сигурността многократно не допускаха журналистите до мястото на сблъсъците. Пристигна кола с озвучаваща техника, от която на арабски език бяха отправени призиви за успокояване на бежанците. Част от тях се съгласиха да потеглят с автобус обратно към лагерите.

От създалото се напрежение в периода на предизборната кампания се възползваха и лидери на най-голямата опозиционна Народно-републиканска партия. Те обвиниха правителството и европейските лидери в бездействие по отношение на кризата.