Идеята ЕС да наказва държавите си членки, които се противят на приемането на мигранти със задължителни квоти, като им реже еврофинансирането, е неосъществима, каза днес пред Клуб Z заместник-председателката на Европейската комисия Кристалина Георгиева.

"Това е невъзможно, то противоречи на философията на европейския бюджет", каза тя.

Да бъдат санкционирани с лишаване от финансова солидарност тези страни, чиито власти отказват да проявят солидарност към мигрантите, предложи неотдавна германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер.

По-късно обаче Европейската комисия припомни, че за да бъде въведена такава санкция държавите-членки и Европейският парламент трябва да предоговорят цялата многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 година и да приемат нови регламенти за прилагането ѝ. 

"Беше ясно, че ако имаме над 60 милиона души загубили домовете си, оставени без надежда и с недостатъчно помощ, това няма как да не се превърне в проблем за Европа, както и стана", каза Георгиева. "Това, което е неочаквано, е мащабът и точно кога се случи".

Тя определи позицията на българското правителство по миграционната криза като "много разумна".

"Тя е да се обединим и заедно да решаваме този проблем и в същото време: Не искайте от нас повече от това, с което можем да се справим", каза тя. "В същото време всички разумни хора в Европа са обединени около това, че решението на този проблем е решението в източника - войните в Сирия, Либия, Ирак и в целия този пламтящ пояс от северна Нигерия, Централноафриканската република, Южен Судан, Мали, Сомалия, Йемен, Афганистан".

Новото в последните години за ЕС е множеството кризи, които се застъпват, каза Георгиева. 

"Минаваме от една криза в друга, светът не е настроен да се справя с повече от една криза на веднъж. Това не е дефект на Европа. В световен мащаб трябва да се научим да превдиждаме тези шокове и техните последици", каза тя.

По-късно днес в Брюксел се събират извънредно министрите на вътрешните работи на ЕС  в пореден опит да намерят съгласие по пътя за справяне с миграционната криза и за предложение на Комисията за преразпределяне на 120 000 нелегално влезли в Гърция, Италия и Унгария в другите страни от съюза.

"От бюджетна гледна точка ние бяхме подготвени, направихме предложение за 2016 година, което съдържа с 28 на сто повече средства за външната политика на ЕС, най-вече заради Сирия и Ирак и с 30 на сто повече да миграцията, сега ги коригираме нагоре", каза Георгиева.

Тя заяви, че ЕС трябва да се обедини, за да намери начин да помогне на бежанците и на страните и общностите, които приютяват най-много от тях.

"В по-дългосрочен план трябва да овладеем положението в региона (на кризите), да имаме обща политика за защита на границите и ясна политика и дейности за борба с трафика на хора, глобално, не само ние като Европа. Да мислим как да сме по-подготвени за следващия шок, не знам какъв ще бъде, но знам, че ще се случи", каза Георгиева.