Споразумение срещу речта на омразата по време на кампанията за предстоящите местни избори подписаха в парламента журналисти и представители на основните политически сили. Автори на споразумението са 12 медийни и неправителствени организации: Съветът за електронни медии (СЕМ), Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО), Съюзът на издателите в България (СИБ), Съюзът на българските журналисти (СБЖ), Съюз на българските национални електронни медии, Българската асоциация на регионалните медии, Фондация "Национален съвет за журналистическа етика", Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), фондация "Медийна демокрация", сдружение за човешки права "Маргиналия" , Център за развитие на медиите и Мрежа за свободно слово. 

Споразумението задължава подписалите го политически сили за неизползване на враждебна и дискриминационна реч в хода на кампанията поддържане на високи стандарти в политическата комуникация, а медиите се ангажират, че ще следват принципите на отговорната журналистика..

Документът беше подписан от ГЕРБ, ДПС, БСП, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт, БДЦ. Отцепилият се от БСП и понастоящем кандидат за кмет на София на коалиция "Сердика", Георги Кадиев изрази желание да подпише споразумението.

"Атака" беше единствената партия, която не подписа текста.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща, че ГЕРБ щяла да бъде изключително толерантна."Ако имаме партньорство от страна на другите политически опоненти, ще покажем едно друго лице на партиите в България", зарече се Цветанов.

Атанас Мерджанов от БСП обяви, че за партията това усилие било традиционно и те ще се придържат стриктно към него.

"Подписаното споразумение обаче няма да пречи както на нас, така и надявам се, на медиите да бъдат изобличавани порочните практики на управляващите в местната власт", каза  Мерджанов.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че под това споразумение подписът му като председател на ДПС ще стои "неоспоримо естествено".

Реформаторският блок, който беше най-многобройно представен на събитието, се включи в инициативата чрез съпредседателя на парламентарната група Найден Зеленогорски.

"Понякога една дума или фраза може да разпали омраза, която да доведе до тежки последствия", заяви Зеленогорски. Той обеща, че реформаторите ще водят позитивна кампания.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов присъства на част от церемонията по подписването, застанал на вратата на залата, но подпис от името на формацията постави Полина Карастоянова. Тяхната формация имала "по-релефен политически образ, но уважавала правилата", заяви Карастоянова и внимателно отбеляза, че всеки има лична отговорност за думите, които произнася, която зависела възпитанието.

Според Георги Кадиев, който уточни, че политическата сила, която вече представлява, са неговите лични убеждения, подчерта, че подписването на това споразумение е стъпка в правилната посока.

"Но не е достатъчно просто да не употребяваме езика на омразата, трябва да се борим срещу онези, които го правят!", заяви Кадиев.

Клуб Z също се присъедини към споразумението.