Разбираме необходимостта от координиране на усилията с турската страна в духа на добросъседските, съюзнически в НАТО и приятелски двустранни отношения, за преодоляване на миграционната вълна. Това посочва министър-председателят Бойко Борисов в писмо до турския си колега Ахмет Давутоглу като отговор на призива на ръководителя на турското правителство към всички лидери на държавите-членки на ЕС за полагане на общи усилия за справяне с миграционната вълна.

Споделяме разбирането за необходимост от значително увеличаване на финансирането за Турция, което да подпомогне усилията на Анкара. България се ангажира да поставя въпроса във формат ЕС, посочва Борисов. Премиерът уточнява, че споделя виждането, че създаването на оптимални условия, които биха спомогнали за справяне с бежанската криза и биха позволили завръщане на имигрантите в Сирия след урегулирането на политическата ситуация там, не биха могли да бъдат реализирани без прилагане на всеобхватен подход на ЕС в тясно сътрудничество с Турция и заслужават засилено внимание и анализ.

В писмото си до турския премиер Борисов изразява високата си оценка за усилията, които Турция полага за справяне с огромната бежанска вълна и му благодари за доброто сътрудничеството на страната ни с Република Турция при посрещане на миграционния поток и свързаните с него рискове за сигурността, включително сътрудничеството по управление на границата