Председателят на Европейския съвет, полякът Доналд Туск, призова днес европейските лидери на първо място да положат усилия Европа да си върне контрола върху външните си граници.

„Най-спешният въпрос, който трябва да си зададем тази нощ, е как да си върнем контрола върху нашите външни граници“, каза Туск влизайки в извънредна среща на върха на ЕС, която свика по настояване на Германия, за миграционната криза.

„Иначе няма смисъл дори да говорим за обща европейска политика за миграцията“, добави той. „Това, което е поставено също на карта, е бъдещето на Шенген, чувството за ред и общ европейски дух“.

Говорейки след обиколка в Близкия изток, Туск заяви, че конфликтите там не се очертава да свършат скоро.

„Има 8 милиона бежанци в Сирия, докато около 4 милиона са избягали от Сирия в Турция, Ливан, Йордания и Ирак“, каза той. “Това означава, че днес говорим за милиони потенциални бежанци, опитващи се да достигнат Европа, не хиляди“.

Той сподели и че след срещите му в Турция, Йордания, Египет и други страни в региона, осъзнал, че те очакват Европа да им помогне да решат своите бежански проблеми и не мислят как те могат да ѝ помогнат.

“Вероятното е повече бежанци към Европа да преминават през техните страна, не по-малко“, каза Туск. “Особено защото почти всички те се чувстват поканени в Европа“. 

Той обяви, че ще предложи на държавните и правителствените ръководители от ЕС да отпуснат повече помощ за кризисния регион чрез Програмата за изхранване на Върховния комисариат по бежанците на ООН, както и повече помощи за Ливан, Йордания и Турция и на европейските държави „от първата линия“.

„Незабавно засилване на нашия външен граничен контрол чрез Фронтекс (граничната агенция на ЕС-б.а.), Европейската служба за убежището и Европол“, е другото предложение на Туск.