Премиерът Бойко Борисов е поискал на срещата на върха на ЕС създаване на приемен център за мигранти, т.нар. "гореща точка" на територията на България. Това съобщи канцлерът на Германия Ангела Меркел. Засега подобни центрове се предвижда да бъдат създадени само в Италия и Гърция. Идеята е в тях да работят и екипи от ЕС, които да помагат на националните власти.

По този повод Клуб Z се обърна за коментар към шефа на вътрешната комисия на парламента Атанас Атанасов:

 

- Г-н Атанасов, как гледате на идеята на наша територия да се създаде "гореща точка" за бежанци?

- Похвална е активността на българското правителство да участва в разрешаването на бежанската криза. Инициативите трябва да бъдат разгледани внимателно. Много са важни добросъседските отношения между България и Турция в този напрегнат момент. Такъв тип инициативи спомагат за активизиране на европейските институции, защото те много мудно действат.

- Имало ли е предварително обсъждане на тази идея у нас?

- Да, разбира се, на правителствено ниво са обсъждани тези мерки. Обсъждането е био задълбочено, на базата на информация, която е събирана от специалните служби

- България има ли достатъчно възможност и ресурс да направи подобни "горещи точки"?

- Най-важен е въпросът за зоната за сигурност на турско-сирийската граница.  Иначе ние капацитет имаме, проблем би било само финансирането..

- Идеята е ЕС да подпомага създаването на тези точки.

- Аз бих акцентирал върху един друг момент, който касае проблема с бежанците, а именно - евентуалното разпределение, което ще последва след решенията на европейските институции върху какви критерии ще бъде направено. Аз, например, се разтревожих за това, което заявиха англичаните - че те щели да приемат 10 000 бежанци, но щели да си подберат лекари и инженери. Недопустимо е някой да предявява претенции да подбере по-интелигентна част от масата. Другите какво ще ги правим?

- Вътрешният министър Румяна Бъчварова каза преди време, че ние ще имаме претенции бежанците, които приемаме, да са предимно от Сирия и да са семейни.

- Въпросът е да бъдат уточнени общи критерии, по които това да се случва. А не всеки да си прави каквото си иска.

- А такива критерии към момента няма.

- Явно не са уточнени.