БЕРЛИН - "Направихме поредната от многото важни стъпки напред. Сега става въпрос за европейска политика по даване на убежище и по миграцията. На преден план е изграждане до ноември на центрове за регистрация на пристигащи бежанци в Италия, Гърция и България, така наречените Hot Spots (горещи точки - б.р.), което е важна предпоставка за честно разпределение на бежанския поток в Европа", обяви Ангела Меркел снощи в Брюксел.

Канцлерката обяви, че такива "горещи точки" ще има в държавите от Шенген Италия и Гърция, а България сама била пожелала такава да има и на нейна територия.

Публикуваните първо в Клуб Z думи предизвикаха противоречиви реакции в България.

Евродепутатката Ева Паунова, която превеждаше на част от срещите на Борисов в Брюксел, отрече България да е предлагала подобно нещо. 

Източници от МВР отрекоха изобщо подобно предложение да е било обсъждано при подготовката на посещението на премиера в Брюксел. 

Вицепремиерът Меглена Кунева обясни, че "гореща точка" ще има само, ако България я поиска.

А председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов зададе още въпроси.

Накрая самият премиер Бойко Борисов се изненада защо хората се изненадвали от новината.

 

И понеже различните интерпретации очевидно са налице, предлагаме ви пълен превод на изказването на Ангела Меркел от снощи:

“Днес не говорихме за разпределението на 120 000 бежанци, а за това, каквото и да е решението по разпределението, по което ЕК направи нови предложения, то то може да бъде осъществено, само ако имаме съответните изходни точки, така наречените Hot Spots.

Това беше предмет на обстойна, но и конструктивна дискусия. Беше подчертано, че държавите, които са на външната граница, именно Гърция и Италия, но и България обърна внимание на факта, че не принадлежи към Шенгенското пространство, но има граница с Турция, така тези държави ще изградят Hot Spots най-късно до ноември 2015 г. и там ще бъде извършвана идентификацията и регистрацията, взимане на пръстови отпечатъци от мигранти.

Същевременно целта е чрез тези Hot Spots да се осъществява както връщането, така и разпределението на бежанците. Това е много прецизен резултат на задачите, които тези Hot Spots имат. Така че това, което днес решихме, е в допълнение на решеното вчера от вътрешните и правосъдните министри. Те направиха това, което ние като държавни и правителствени ръководители не сме в състояние да сторим.

В този смисъл аз лично съм много доволна от резултатите, дори същевременно да знаем, че още не са изцяло налице предпоставките, чрез които можем да решим обхватно бежанския проблем. Ние обаче направихме една от многото необходими стъпки напред. Ето защо беше важно днес да се свика Европейски съвет – да обменим мнения, да се стигне до взаимно разбиране. Долових, а и се застъпих за това, че е налице общо желание заедно да решим тази задача, че имаме обща отговорност и че сега ще предприемем необходимите стъпки.”