НИЯ КАРАДЖОВА

Обществеността вече е задължена със закон да дължи "почит и уважение" на учителя. Това гласуваха депутатите при второто четене на Закона за училищното образование. Те приеха също, че преподавателите получават 10 заплати като обезщетение при пенсионирането. Досега размерът на обезщетението бе определен не със закон, а в колективния трудов договор.

Депутатите записаха също, че учителите нямат право да преподават срещу заплащане на ученици, на които преподават в училище. В началото на всяка учебна година те подават писмена декларация, че не са давали частни уроци на свои ученици. Освен това, ако са преподавали срещу заплащане на когото и да било, те няма да имат право да участват в изготвянето на изпитни материали. 

Депутатите в крайна сметка не определиха мандат на училищните директори и те могат да оглавяват училището до края на трудовия си стаж. Вносителят от ГЕРБ Милена Дамянова заяви, че оценяването на всеки четири години е напълно достатъчно. Ако някой директор не се справя с работата си и получи ниска оценка, той ще бъде сменен, подчерта тя. Директорите ще се назначават след конкурс, в който участват и представители на Обществения съвет в училището. Част от него са и родителите.  

Междувревенно просветният министър Тодор Танев заяви в кулоарите на парламента, че родителите ще участват и в оценяването на учебниците, като тяхната оценка ще има около една четвърт тежест от цялостната оценка на един учебник.