Отец Силвестър от Сливенската епархия внесе разяснения по вчерашното становище на Патриаршията, в което призовава кабинетът да не допуска повече бежанци в България.  Доколко думите му отразяват християнско човеколюбие всеки може да прецени.

"Ние смятаме, че това не са бежанци, а хора, които по някаква друга причина пристигат в Европа. 90% от тях са мъже между 19 и 40 години. Обикновено бежанците са жени, деца и старци. В случая имаме подмяна на термини. Сред тях няма християни, а носят същия ислямизъм, който унищожи 14 000 българи в Стара Загора през XIX век", каза свещеникът в предаването "Събуди се" на Нова телевизия.

Той обясни, че изцяло подкрепя позицията на Патриаршията и че няма нищо лошо, че тя съвпада почти изцяло с думи на пловдивския митрополит Николай, казани в интервю за вестник Стандарт през август.

"Прекрасна е позицията на митрополита. Становището дори е твърде меко", посочи отец Силвестър.

Според него е дълг на църквата да се намесва в обществения живот на страната, а реакцията във форумите по повод становището на Синода била изцяло положителна.

"Когато политиците предават България, църквата поема нещата. Учим история и помним, че когато царят бяга от Търново, градът остава да го брани Св. Патриарх Евтимий", каза още отецът.

Отец Силвестър (вляво) с премиера Бойко Борисов.

 

 

По повод критиките към становището на синода за бежанците, свещеникът премина в контраатака:

"25 години търпят една противоконституционна партия. ДПС е протурска и проислямистка. Интересува ги само да се строят джамии", обясни отец Силвестър.

Според него бежанците, които са дошли, ще ги приемем. Но "няма да е християнско да насилваме нашите бедни българи да ги издържат".

"Пенсионерите ни живеят с 300 лева, а за бежанците дават 1000", възмути се свещеникът.

От Нова телевизия свързаха по телефона и председателя на църковното настоятелство на "Св. Александър Невски" епископ Тихон. Той също подкрепи позицията на Светия Синод. 

"Становището е доста плахо и равномерно, не е радикално. Проблемът залива Европа. Без война ни заливат. Тези хора не искат да работят, а да установят Ислямска държава", каза той.

Според него позицията на църквата отразявала ролята ѝ да опазва и издига обществото ни според православните принципи.