Не само, че можете да ядете и кората на банана, но тя е много полезна, пише Business Insider. Ние сме свикнали да изхвърляме корите на сладкия плод, но в многа страни, сред които и Индия, тя се яде.

Кората съдържа много фибри и е леко горчива на вкус. Може да я ядете сурова, като я пасирате в блендер, но също така и да я сварите или печете, като за това са необходими не повече от 10 минути обработка.

Колкото повече зрял става бананът, толкова по-тънка става неговата кожа. Това се получава заради естествения растителен хормон етилен, който плодовете освобождават с узряването си.

Етиленът взаимодейства със захарите и фибрите в банановата кора, като от сложните захари създава прости и разгражда пектина, който прави твърд плода. Затова и колкото повече престоява бананът, той става по-мек. В същото време други хормони разграждат зелените пигменти в кората, като ги превръщат в жълти и после кафяви.

Плодът на един средно голям банан осигурява значителна част от дневния прием на хранителни вещества като фибри (12% от дневната препоръчителна доза), витамин С (17%), витамин В6 (20%), натрий (12%) и магнезий (8%).

Кората засилва ефекта - в нея се съдържат още повече фибри, натрий и магнезий, както и витамин В12. Освен това изяждането ѝ е полезно за околната среда, защото се изхвърлят по-малко отпадъци.