Бедствено положение е обявено в с. Белозем, съобщи за "Дарик" кметът на община Раковски Иван Антонов. Поройният дъжд е наводнил квартал около жп гарата и десетина дворове и приземни етажи на къщи.

Водата е достигнала около 50 см и са затворени няколко улици. Цяла нощ е работила техника на пожарната, екипи на аварийно-спасителни дейности и ВиК.

Бедственото положение е обявено снощи около 23 часа и е частично за община Раковски, като е в сила единствено за Белозем.

Предстои след заседание на кризисния щаб тази сутрин да бъде решено дали ще бъде отменено. Постепенно обстановката се нормализира.

Днес е обявен червен код за дъжд и вятър в Бургаска област, като се очакват се значителни валежи със сумарни количества за денонощието до 60-70 л/кв. м, а в крайните южни райони от областта са възможни и по-големи количества.

През нощта в Бургас е валяло, но преваляванията са били кратки. Няма подадени сигнали за паднали дървета или наводнения.

Между 15 и 20 метра в секунда пък достигат поривите на вятъра в района на Варна. Това съобщиха за „Фокус” от НИМХ, филиал Варна. По крайбрежието поривите на вятъра достигат до 24 м/с. През нощта валежите са били слаби, тази сутрин отново са регистрирани слаби валежи, като количеството им е около 4 литра на квадратен метър. През деня ще продължи да духа силен вятър, ще прониква по-студен въздух и ще продължи да превалява.

Пристанището е затворено.