Група телефонни измамници бяха разкрити и осъдени ефективно, при това за организирана престъпна група.

Тарторът на групата, действала в районите на Бургас, Сливен и Казанлък, Найден Димитров получи 8 години лишаване от свобода при първоначален строг режим от Специализирания наказателен съд (СпНС), съобщава прокуратурата. Съответно 7 и 6 г. затвор получават участниците в групата Атанас Димитров (брат на Найден Димитров) и Васко Атанасов. Три години условно с 5-годишен изпитателен срок бяха присъдени на четвъртия - Иван Моллов, изпълнявал функциите на муле на парите.

Документирани са 42 телефонни измами на възрастни хора за общо 78 417 лв., извършени за по-малко от два месеца – от февруари до март 2011 г. Измамниците действали по класическата схема „пострадал при катастрофа близък и предстояща операция“. Те набирали жертвите си произволно от телефонния указател. Някой от участниците съобщавал с преправен глас за тежък инцидент с техен близък. За по-голяма убедителност телефонът бил предаван на „д-р Димитров“ или на „проф. Димитров“, който уверявал възрастните хора за необходимостта от скъпо струваща операция. Моллов събирал парите от пострадалите, за „да ги предаде на доктора“.

Пет възрастни жени, дали различни суми на участниците в групата за „лечението на техни внуци и деца“, вече не са между живите. Те починали скоро, след като разбрали, че са били измамени, сочат данните по делото.

Дейността на т. нар. ало-измамници често трудно се документира, а още по-трудно минават присъди за организирана престъпна група в СпНС. За последното има и редица процесуални пречки, като например това, че трябва да се документира ясната йерархия вътре в престъпното общество.

Само преди седмици Клуб Z писа за абсурден случай, в който 64-годишен получи условна присъда, защото пуснал обява, че си търси работа и така измамниците го цанили да пренесе един пакет "за Здравната каса", т.е. - направили го муле. Затова пък същинският извършител остана за съда "неизвестно лице".