5700 нови коли от марките  Volkswagen и Audi са засегнати в България от скандала с манипулирания софтуер, придобил известност като "Дизелгейт", става ясно от съобщение на дилъра на двете марки "Порше БГ".

Бройката включва 3500 коли на Volkswagen, 900 лекотоварни автомобили от същата марка и 1300 аудита. Те са оборудвани с двулитровия дизелов двигател EA 189, който има софтуер за манипулиране на показанията за вредни емисии. Иначе колите са са технически безопасни и напълно годни за пътна експлоатация.

"Потвърждаваме отново, че новите автомобили с Еuro-6 дизелови двигатели и тези, които не са с дизелови двигатели тип EA 189 не са засегнати по никакъв начин. Съгласно плана за действие първоначална стъпка е съответните клиенти да бъдат индивидуално уведомени, че качеството на отделяните отработени газове от автомобила им може да бъде подобрено. Следващата стъпка от сервизната акция предвижда информиране на клиентите относно техническото решение за подобрение на автомобила им, след което те могат да уговорят час за посещение на сервиза", пише "Порше БГ".