Корейският технологичен гигант Samsung е на път да "влезе в обувките" на Volkswagen, пише в. "Гардиън". Независими европейски лаборатории са установили, че някои от продаваните в Европа телевизори на компанията харчат значително по-малко енергия по време на официалните тестове, отколкото в реални условия. Това силно наподобява аферата Дизелгейт, при която стана ясно, че коли на германския автоконцерн манипулирали тестовете за вредни емисии.

Разликата излиза наяве при тестове на финансираната от ЕС изследователска група ComplianTV, при която в реални условия е засечен много по-висок разход от официално обявения. Изследването е установило, че функцията motion lighting, която автоматично затъмнява екрана, съответно намалява консумацията на ток, се активира при тестовете, които включват поредица от различн материал като записани тв шоута, филми и ефирно предаване. Но при реални условия тя не се е включвала.

Тестовете са били проведени през февруари, като при някои от телевизорите е установено, че те засичат кога са в тест и активират функцията. Телевизорът прави около 10% от консумацията на ток в едно домакинство, затова и през последните години изискванията за енергийна ефективност към приемниците се увеличават. 

Samsung отрича твърденията, че функцията motion lighting е създадена специално, за да обърка тестовете за енергийна уфективност. Позицията ѝ е, че тя затъмнава дисплея, за да даде по-добра картина на зрителя по време на гледане на сцени с бързо движение, спортни събития и забавен каданс.

"Няма база за каквото и да е сравнение с Volkswagen", казва говорителят на Samsung. "Това е вградена настройка, която не се активира само по време на тест."