Небостъргачът на ул. "Фенчърч" №20 в Лондон преди месец спечели купата "Карбункул" (б.р, "карбункул" означава вид цирей) на сп. Building Design за най-лоша сграда във Великобритания за 2015 г. Кулата, която лондончани наричат "Уоки-токи" заради приликата ѝ с мобилна радиостанция, създава сериозни проблеми. През юли стана ясно, че тя създава въздушен тунел, който при определени условия може да събори пътни знаци и дори пешеходци. През 2013 г. чрез фокусиране на слънчевата светлина нейната южна фасада разтопи боята на паркиран автомобил и затова върху прозорците ѝ трябваше да бъде поставено антирефлексно покритие.

Но това не е единственият архитектурен провал. Ето още 10 подобни случая, подбрани от CNBC.

Citigroup Center, Ню Йорк

 

Построеният през 1977 г. 59-етажен Citigroup Center, който днес носи името 601 Lexington, стои върху 4 колони, всяка от които е висока около 30 метра. Неговият структурен инженер е смятал, че така сградата ще изглежда ефирна и в същото време ще е достатъчно стабилна. Но само година след построяването му е направено изследване, според което сградата няма да издържи при силен вятър в диагонална посока. В резултат местата, на които четирите колони се захващат към основната част на сградата, са подсилени с метални плочи за $8 млн.

Стадионът Al Wakrah, Катар

 

Много публикации твърдят, че дизайнът на стадиона, предвиден за световното по футбол в Катар през 2022 г., наподобява женски интимни части. Според архитекта му Заха Хадид целта е била да дава представа за лодките, които някога използвали катарските ловци на перли.

Хотел и спа Vdara, Лас Вегас

 

Извитата и огледална фасада концентрира слънчевата светлина и през 2009 г. имаше публикации за разтопени пластмасови торбички и опърлени коси на посетители на спа центъра, окйто се намира в подножието ѝ. Сградата, наречена от местни медии "Рентгеновия хотел", е по дизайн на Рафаел Виньоли, същият, който проектира и лондонския "Уоки-токи". Освен поставянето на антирефлексно фолио, хотелът сложи и нови, по-плътни чадъри над басейна.

John Hancock Tower, Бостън

 

Изграждането на кулата в началото на 70-те години на миналия век започна със сериозни проблеми. Още в началото силен вятър срутва върху улиците част от прозорците на сградата поради грешното им проектиране. Всичките 10 344 стъклопакети са сменени с нови срещу повече от $7 млн.

След завършването на сградата през 1976 г., много служители на горните ѝ етажи се оплакват от морска болест, предизвиквана от нейното леко люлеене. Затова трябвало да бъде монтирана допълнителна система за успокояване на движенията.

Standard Oil/Amoco Building/Aon Center, Чикаго

 

Кулата, проектирана от Едуард Даръл Стоун и вдигната между 1970 г. и 1973 г., първоначално е била покрита цялата с бял мрамор, при това карарски. Но след няколко години мраморните фасадни плочи започват да падат, защото се оказва, че са прекалено тънки и под въздействието на температурните промени в тях се образуват пукнатини. Първоначално те са укрепени с метална конструкция, след което са изцяло подменени с гранитни плочи. Цялата операция струва $180 млн. – повече, отколкото първоначалното изграждане на небостъргача.

Мостът Millennium, Лондон

 

Създаден, за да отбележи новото хилядолетие, пешеходният мост над река Темза е поддържан от разположени хоризонтално въжета. Когато е открит през 2000 г., строежът му надхвърля с 2 млн. лири стерлинги проектните 16 милиона. Но има проблем – той започва да се люлее, когато през него преминават повече пешеходци. Мостът е затворен и отново пуснат за експлоатация през 2002 г. след инвестиция от 5 млн. лири в компенсираща вибрациите система.

CityCenter, Лас Вегас

 

Небостъргачът на хотел Harmon в струващия $8,5 млрд. ласвегаски комплекс CityCenter трябваше да бъде съборен, след като по време на строежа на 47-етажната сграда стана ясно, че при земетресение ще се срути. Строежът ѝ спря на 26-ия етаж, след което през 2014 г. започна нейното събаряне.

Сграда във военноморския център Coronado, Сан Диего, Калифорния

 

Погледнати отгоре, построените през 1967 г. сгради приличат на "нацисткия" знак. Свастиката беше открита през 2007 г. благодарение на Google Maps и военноморските сили на САЩ похарчиха $600 000, за да маскират покрива ѝ. Не особено успешно.

Концертната зала Walt Disney, Лос Анжелис

 

Смятана за един от шедьоврите на Франк Гери, сградата за $274 млн. приютява Филхармоничния оркестър на Лос Анжелис. След откриването ѝ през 2003 г. става ясно, че лъскавият метал, с който е покрита, през горещите дни концентрира светлината и я отразява върху съседните сгради, като неприятно повишава градусите за техните обитатели. Част от светлината пада и върху настилката пред нея, като я нагрява над 60 градуса. Проблемът е решен чрез покриването на малка част от повърхността ѝ със стоманена вълна.

Стадионът Tropicana Field, Флорида

 

Закритият стадион е отворен през 1990 г., като построяването му поглъща $130 милиона. Архитектите му явно не са взели предвид, че бейзболните топки летят доста нависоко. Те са проектирали като част от носещата конструкция четири висящи пътечки с осветителни тела, които често задържат попадналите върху тях топки. Това пречи не само на играта (б.р., въпреки, че има специални правила, които засягат някои от случаите на попаднали там топки), но води и до падането на горещи стъкла от осветителните тела върху публиката.