Няма да се купува нов правителствен самолет, въпреки проблемите на Фалкона, разкри премиерът Бойко Борисов пред журналисти по време на посещение в Габрово.

Тази година на два пъти правителственият самолет имаше авария, първо се наложи да кръжи дълго време над София през февруари, после трябваше принудително да кацане във Варна през август. Повреден заключващ механизъм на носовия колесник е причината това, откриха инженерите от Авиоотряд 28.

Когато в Габрово журналистите попитаха Борисов дали се планира купуването на нов самолет, премиерът отговори така:

"Не ми се коментира тази тема. На който какво му е писано. Нали не си представяте да кажем, че ще купим нов самолет за властта, защото знам какво ще ни направите Вие. Поемаме риска и който иска да се качва. Не е отговорно като държава, но популизмът до такава степен е шестващ по нашите ширини, че дори не може и да ни мине през ума”.

Основната тема, която на премиерът му се коментираше, обаче бяха грижите за гората по границата по времето на ГЕРБ. 

"Направихме невероятно много горски пътища по границата," каза Борисов. "Там където преди време загинаха граничните полицаи сега имаме безопасни горски пътища, които са направени от нашите предприятия и са на стойност близо 50 млн. Те заслужават адмирации и благодарности от граничарите и полицаите, които патрулират по границите."

Той обясни, че за направата на горските пътища са вложени 50 млн. от началото на годината.

,,Нашето горско предприятие заслужава адмирации за работата си и от граничари, и от военни и полицаи, патрулиращи по границата'', отбеляза Борисов. 

Премиерът провери и пътния възел "Дядо Дянко" към тунела под Шипка, съобщи агенция "Фокус". 

"Много ме е яд за това пропиляно време на държавата. Сега в края на 2015 г. тунелът щеше да се строи и мостът щеше да е готов. В това съм убеден и никой не може да се съмнява, защото, ако отиде, може да види какви съоръжения се направиха на автомагистралите „Струма” и „Марица”, коментира той.

По негови думи, тунелът вече щеше да се прави, а мостът щеше да е готов, ако ГЕРБ бяха останали на власт - вместо това започва изливане на бетон тази събота

"Все пак имаме три месеца. Зимата тук през декември ще е люта, а октомври го дават хубав и виждате в събота следобед колко работници има на обекта. Те не знаят, че ще идвам, никой не бях предупредил. Работят, което е добре. Ще положим усилия”, заяви Борисов.

Премиерът намери основния проблем - каквото един народ си направи сам, никой не може да му го направи.

"Две години бяха пропилени, заради това да ни направят напук, промениха закона за предварителните учреждения и проектът спря. След като направим моста и всичко опре до тунела, ще направим и него. Въпросът е, че в Габрово и хората тук да знаят, че когато си правят експерименти, след това си понасят и пасивите. Повтарям, този тунел сега щеше да се строи, а тук мостът щеше да е готов преди две години.”