Турският президент Редежп Тайип Ердоган започна днес еднодневно посещение в Брюксел, което ще мине под знака на миграционната криза. Очаква се той да поиска от ЕС да засели в своите страни-държави половин милион сирийски бежанци от лагерите в Турция, съобщи в навечерието му германският всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Европейски представител, запознат с преговорите, каза пред журналисти под условие за анонимност, че не може да потвърди съобщението. Той обаче потвърди, че въпросът ще се обсъжда заедно с евентуална еропейска финансова помощ за бежанците в Турция, включително за изграждането на нови лагери за тях.

„Не може да има споразумение, докато не е обсъдено. Това е една от главните цели на посещението“, каза представителят.

По-късно Европейската комисия каза, че Турция и ЕС работят по съвместен план за управление на миграционната криза.

Говорителят ѝ Маргаритис Схинас заяви, че председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер ще обсъди мерки за „взаимно доверие“ между ЕС и Турция, що се отнася до охраната на границите, приема на имащи право на международна закрила и връщането на тези, които нямат такова право и хуманитарната помощ за бежанците в съседните на Сирия държави.

„Можем да обсъждаме разрични терминологични начини да опишем волята ни да работим заедно. Това („съвместен план за действие“ – б.а.) може да е един от тях“, каза Схинас на въпрос на Клуб Z. „Аз използвах един, който е по-лесен за разбиране, който е „договор за взаимно доверие. Ако искате да го наречете общ списък от дейности или общ план за действие, това също върви".

„Климатът на взаимно доверие ще е очевидно предусловие за всичко, което правим заедно“, каза говорителят.

Делегация на високо ниво от службите на Комисията за вътрешните работи и за хуманитарната помощ заминава за Турция, за разговори с компетентните турски власти, добави Схинас.Членовете ѝ  ще получат мандат за действията си съобразно с договореностите, които постигнат днес Ердоган и лидерите на ЕС. Освен с Юнкер той ще разговаря и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

 Досега европейските държави се споразумяха трудно за заселят на своя територия общо 20 000 бежанци от лагери извън ЕС. Това предложение им направи Комисията през май по молба на Върховния комисариат по бежанците на ООН. Схемата е различна от други две, които предвиждат вътрешно за ЕС преместване на общо 160 000 нелегални мигранти с право на международна закрила от Гърция и Италия в другите държави от съюза.

Държавите, които граничат със Сирия в момента подслоняват 4 милиона бежанци от тази страна, като почти половината от тях са в Турция. Останалите са в Ливан, Йордания и Ирак. На 23 септември среща на върха на ЕС реши да отдели 1 милиард евро в помощ на правителствата приютяващи тези бежанци.

Половината от тях идват от бюджета на ЕС, а останалите – от вноски на държавите-членки. Триста милиона евро то европейските бюджетни средства трябва да дойдат от излишъци, докато останалите 200 милиона са препрограмирани предприсъединителни еврофондове, т.е. пари за държавите от процеса на разширяване, чието първонално предназначение ЕС иска да промени и да ги пренасочи към бежанците.

Според европейския представител Турция не е съгласна с този подход и иска от Европа нови свежи пари да техните нужди. Годишно тя получава около 600 милиона евро предприсъединителни средства.

Европейските вътрешни министри ще обсъдят на среща в Люксембург в четвъртък мерки за усилване граничните охрани на всички държави по миграционния маршрут между Турция, Гърция, Западните Балкани и Централна Европа, каза представителят.

Те могат да включват увеличаване на екипите на европейската гранична агенция „Фронтекс“ за турските и гръцките гранични полиции.

Министрите ще разгледат и възможността специалисти на Фронтекс, на Европол и на Европейската служба за съдействие за убежището да помагат с ноу-хау на колегите си в държавите от Западните Балкани и в Турция. Те обаче ще се различават от т.нар. „горещи точки“ в страни на ЕС, защото извън неговата територия споменатите агенции нямат правомощия.