БЕРЛИН - Публицистично предаване на германската национална тв А Ер Де втори ден тресе  Германия. Под рубриката “Репортаж от Берлин”, която се излъчва всяка неделя вечер, Ангела Меркел беше показана с хиджаб на фона на полумесец и минарета на Райхстага, където заседава парламентът (Бундестагът).

Подобен подход досега не си беше позволил нито един частен тв канал, камо ли обществената телевизия, която се издържа от такси – всяко домакинство заплаща по близо 18 евро месечно.

Дали става дума за сатира или за антиислямска пропаганда в праймтайма?

“Наистина ли ще се справим или сме на гарницата на силите си”, пита водещият на предаването Райналд Бекер, продължавайки с куп други въпроси, на които още няма отговор: “Ако се справим, то какво би станало с нашите ценности? Как ще се промени животът ни? Как ще реагираме, когато бежанците имат проблеми с равенството между мъже и жени, с правата на жените, със свободата на мненията и на медиите? Тези въпроси пораждат страхове.

Веднага след предаването социалните мрежи загряха. Преобладават мненията, че страховете сее тв А Ер Де, както и че става въпрос за реторика от арсенала на неонацистите и на националистите от “Пегида” и ”Алтернатива за Германия”.

“Това не е конструктивна журналистика, а срам, плюя на нея! С такава унизителна пропагада настроенията се обръщат и интеграцията става невъзможна”, написа зрител във Фейсбук.

Има обаче и много обратни мнения – някои от германците не можели да понасят истината. Одобряващите предаването били приятно изненадани, че най-сетне една национална телевизия е проявила критичен подход и е престанала да е рупор на управляващите. Само за минути подобна позиция беше харесана от 9000 души.

Ръководството на А Ер Де беше принудено днес да вземе становище, но не се покая:

“Радваме се на многобройните критики относно графиката ни. Същевременно много съжаляваме, че някои не са съгласни с начина, по който представихме канцлерката или просто са го разбрали погрешно.”

Това предизвика нова вълна от емоции – от масови протести до призиви за защита на сатирата.
Едно е сигурно – нито канцлерката, нито който и да е политик ще си позволи да вземе становище по предаването, камо ли да потърси отговорност. Това в Германия е изключено и би струвало поста на всеки, опитал се да се меси в работата на медиите.

Единствен съдник в случая е Негово Величество зрителят. Само от него зависи каква политика води дадена медия. Ако предаване загуби рейтинга си, то се сваля от екран.