ЦИК отмени решение на Общинската ибизрателна комисия (ОИК) в Петрич, с което коалицията, издигнала настоящия кмет на града Вельо Илиев за нов мандат, бе заличена. Това съобщи за Клуб Z говорителят на ЦИК Александър Андреев.

ЦИК мотивира отмяната на решението си с това, че заличаването е направено след допустимите срокове. Според комисията формацията, която е подала сигнала срещу коалицията, издигнала Вельо Илиев, няма правен интерес. Освен това според ЦИК не може да се говори за съвпадение на имената на коалицията за Илиев и друга партия. Именно това съвпадение бе основния аргумент за заличаването на формацията, подкрепяща кмета на Петрич. Решението на ЦИК за отмяна на решението на ОИК-Петрич подлежи на обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) в тридневен срок

В края на миналата седмица ОИК в Петрич заличи коалицията "Роден край - Синьо единство, БЗНС "Никола Петков", която го е издигнала за предстоящия местен вот. Мотивът на ОИК е фактът, че съществува партия "Роден край", чийто председател е Ивайло Дражев, бивш президент на футболния клуб "Черноморец" - Бургас.

Тогава Илиев упрекна ОИК, че не са проверили своевременно дали има подобно съвпадение, а са заличили неговата коалиция след като вече са я регистрирали. Шефът на ОИК Антоанета Янчева пък обясни, че не е било възможно да се направи предварителна проверка за подобно съвпадение, тъй като публичният регистър на партиите на Софийския градски съд (СГС) не е качен в Интернет.