Повечето съвременни смартфони изглеждат почти еднакво на външен вид - тънка плочка с цветен дисплей. Но Sharp има друга визия за телефоните, пише сп. PC World.

Новият мобилен телефон-робот на компанията - RoBoHoN, е висок 20 см, има 2-инчов дисплей на гърба и камера отпред. Човекоподобната машинка се движи, като играе ролята на личен помощник, приятел и комуникационно устройство.

Като всеки смартфон, с RoBoHoN може да провеждате разговори, да изпращате имейл, да инсталирате приложения, да давате гласови команди, да слушате музика. Но в допълнение той ходи, сяда, изправя се и дори танцува. Освен това разпознава хората по лицата им и може да прожектира снимки и филми през "очите" си.

Създаден от специалиста по роботика Томотака Таканаши, той ще ви събуди сутринта, като ще ви прочете получените съобщения и дори ще разпознае настроението ви.

Очаква се доставката на RoBoHoN да започне през второто полугодие на 2016 г., като неговата цена още не е обявена.
Но ако искате още сега робот-приятел, за $1644 може да купите Pepper на компанията Softbank. Това е 30-килограмов андроид, който има 10,1-инчов чувствителен на докосване дисплей, чрез който показва емоциите си и се опитва да води разговор с вас.