Тази сутрин ние, пишещите братя и сестри, чичовци и лели и други роднини, направихме кафе и точно в осем часа включихме ТВ7, за да видим интервюто с г-н Цветан Василев, някога топбанкер, най-влиятелен човек в България, мистър "Икономика" и всичко друго без мис България.

Още от вчера бяхме възбудени от кратките анонси, които телевизията излъчи за предстоящото интервю, което ще се излъчва два дни поред. "Доган", "Борисов", "Пеевски" - ключови думи, които предизвикват сред нас и нашите читатели едни такива реакции, както при онова куче на Павлов. Но скептикът, който се крие във всеки от нас, ни нашепваше, че това ще са и най-интересните така да се каже "новини", които г-н Василев ще каже.

На практика точно това се и случи. Какво каза г-н Василев, което не сме чували, откакто през последната година и нещо е в изгнание в луксозен белградски хотел и от време на време дава по някое интервю на избрани медии или пуска коментари в своя персонален сайт, а на нашите имейли получаваме съобщения от спонсорирани от него фейсбук групи? Какви са неговите послания?

Да, ексбанкерът се опитва да всее паника и тревожност сред обществото и управляващите. От една страна той твърди, че финансовата стабилност на страната е застрашена - бюджетен дефицит, по-голям и от този по време на виденовата зима, "свищовски опити" на финансовия министър да преметне статистиците в Брюксел, намеквайки за мястото, където Владислав Горанов е получил висшето си образование - Стопанската академия в крайдунавския град, която по една или друга причина не се ползва с блестящо реноме във финансовата общност.

Не знаем какво ще говори утре, но вероятно ще засегне и страховитата тема за бежанците, знае ли човек.

От друга страна той намеква, че кабинетът е подвластен на тъмните сили на г-н Пеевски и кръга ДПС, при които "на слушалка" е самият финансов министър Владислав Горанов.

"Не забравяйте, че аз съм бил активен участник в този живот и по време на първото правителство на Борисов. Знам всичките отношения на Горанов с Пеевски", казва многозначително той.

Другото му послание е за злите, подмолни ръце на г-н Пеевски и кръга "Капитал", срутили хубавата банка КТБ. И за това, как тя се разграбва, а нейните активи се разпродават на безценица, вместо да постъпват във Фонда за гарантиране на влоговете в банките. За брокерски къщи на г-н Пеевски и г-н Сталийски, бизнесмен, който често е закрепван към премиера Борисов. За отлично управлявана някога банка, която храбро е кредитирала и се е гмуркала в рискови проекти, докато другите банки са били само едни спестовни каси и кредитори на недвижими имоти.

И така нататък.

Разбира се, г-н Василев каза всичко, което искаше да каже, отправи своите послания, без да бъде опровергаван или да му бъдат задавани някакви противопоставящи въпроси. Но в атакуване на негови бивши политически и бизнес партньори и в защита на своите тези не представи нито един факт - документ, снимка или запис.

Както в това, така и в миналите интервюта, той успява да вдигне политически шум, но нещата, които не казва, са много по-интересни.

Никой не се съмнява, че разполага с огромен запас от информация, свързана с прегрешенията на няколко правителства, с които е бил в интимни отношения. Само си спомнете видеото на дуото Василев-Искров, в което пеят заедно "Назад, назад, моме Калино" и което излезе от неговата "папка".

Но защо не даде отговор за ролята си в подреждането на кабинета "Орешарски"?

Или за това кои са истинските собственици на "Булгартабак" отвъд Делян Пеевски?

Или, най-простото: Защо КТБ е отпускала "бързи" кредити само на свързани фирми, при това, без да бъдат обезпечени по банковите стандарти?

Както преди, така и сега той си дава интервютата на избрани лица и медии и не обича да общува с журналистическото простолюдие. В случая - говори пред медия, свързана по един или друг начин с него. Ние в Клуб Z няколко пъти сме се опитвали да направим интервю с него, но безуспешно. Както и други колеги.

Разликата е, че преди години Мистър "Икономика" говореше на дневна светлина и пред блясъка на светкавици и макар и с охрана се движеше по тротоарите, докато днес се крие зад тежки завеси поради реален риск за живота му.

Василев не е whistleblower, но и не иска да бъде.

Трагедията му е, че с недомлъвките си по-скоро се опитва да спаси живота си, отолкото да застраши кариерата и бизнеса на някои хора от близкото обкръжение на премиера, а може би и на самия него.

Но аз съм благодарен на г-н Василев, че покрай мейнстрийм медиите, "добрите" и "лошите" бухалки, (в зависимост от коя страна сте), чрез неговите изявления, интервюта и писания в точно избрани кръгове, по един или друг начин допринася за развитието на медийния плурализъм, превръщайки самия себе си в донякъде публичен източник на някакъв вид новини.

Нещо, което едва ли си е мислел някога, когато активно участваше в процеса на монополизиране на медийния пазар.