Национализация на т. нар. "американски ТЕЦ-ове". Да, правилно прочетохте. Но историята, която следва, не е шега.

Позабравената през последните 70 години думичка отново е актуална и провокира доста крайни коментари след като излязоха наяве темите, обсъждани на първата дискусия по внесения от НПРО (национално представителните работодателски организации - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал (АИК)) проект на Пътна карта за неотложни реформи в енергетиката.

След срещата, която се е провела още на 1 октомври и на която са присъствали вицепремиерът Томислав Дончев, енергийната министърка Теменужка Петкова и финансовият - Владислав Горанов, информация за предлаганите решения за справяне с огромните проблеми в енергетиката нямаше.

Такава се появи чак седмица по-късно, когато пресслужбата на БСК качи на интернет страницата си този текст:

"По предложение на НПРО, бе взето решение да се проучат възможностите държавата да предложи да изкупи акциите на „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3".

В съобщението до медиите информацията бе различна и още по-странна:

"По предложение на НПРО, бе взето решение Министерството на енергетиката да проведе среща с потенциален инвеститор, за да се проучат възможностите държавата да предложи за изкупуване акциите си в „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3“, като на потенциалния инвеститор се предостави правото за изграждане на нов далекопровод и/или да му се осигури достъп до съществуващия далекопровод за директен износ."

По-малкият проблем, че всъщност в „AES Марица изток 1“ изобщо няма никакъв държавен дял. Предприятието си е 100-процентова собственост на американската компания AES.

Абсурд след абсурда

Цялата ситуация изглежда доста странно, защото в случая предложенията за национализация на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн не е родена от диктатор, взел властта, слизайки от гората с пушка в ръка, а от четирите национално представителни работодателски организации. Освен това проверка на Клуб Z установи, че никой не е търсил становище от самите „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марица изток 3".

Специално от „AES Марица изток 1“ винаги и категорично са заявявали, че намеренията им са да останат на българския пазар дори и след изтичането на срока, в който получават преференциални цени за произвежданата електроенергия. 

В предложението на работодателите за изкупуване на акциите на двете централи няма отговор как държавата би финансирала една подобна сделка. Няма как да им ги експроприират за жълти стотинки, след като инвестициите в тях са за милиарди. Съвсем отделен е въпросът, че става дума за американски компании и че годината не е 1947, а 2015.

И за да са напълно разменени ролите по тема "национализация на енергийни мощности", се наложи мераците за одържавяване на частни фирми да бъдат туширани от страна на енергийния министър Теменужка Петкова. Пред радио "Фокус" тя бе пределно категорична:

 "За нас е неприемлива възможността българската държава, НЕК, да изкупи акциите на двете американски централи AES и „Контур Глобал“. Това е мярка, която правителството няма как да поеме и да изпълни. Това са частни компании. В „Контур Глобал“ притежаваме 27% от акциите, а в AES не притежаваме нито една акция. Нещо повече. Двете американски компании са наши стратегически партньори и стратегически инвеститори в сектор „Енергетика“.

Тя уточни, че двете централи са базови мощности за българския енергиен сектор, без които енергетиката не може да функционира нормално през зимата. 

И все пак, защо?

От двете засегнати американски централи „AES Марица изток 1“ и „Контур глобал Марицаизток 3“ предпочетоха да се въздържат от коментар с оглед на ясно изразената позиция от страна на енергийната министърка. Все пак от първата централа заявиха за Клуб Z следното:

"Правителството на България е предприело мерки за стабилизация на електроенергийния сектор и ние ги подкрепяме. В същото време сме свидетели на сигнали, които противоречат на усилията на правителството и ги подкопават".

Бившият председател на КРИБ Иво Прокопиев реагира остро на т.нар. пътна карта и заяви пред бТВ, че документът не е бил предложен за обсъждане на членовете на организацията, а е самоинициатива на ръководството. Той нарече пътната карта за енергетиката "странен сбор от крайни идеи".

"Някои от тях са разумни, други - безсмислени, а трети - направо опасни".

Според него всички схеми за национализация и реприватизация се правят на гърба на данъкоплатеца.

"Смисълът на бизнесорганизациите не е да защитават интереса на председателя си (Кирил Домусчиев - б.р.), а на членовете си. Има огромно недоволство, че КРИБ разпространява подобни декларации без да се консултира и съгласува с членовете си", каза Прокопиев.

Издателят на "Капитал" обвърза акцията с интерес на турски инвеститор към ТЕЦ-овете. 

Цялата ситуация бе обобщена от финансиста Румен Гълъбинов:

"Бог да прости икономиката на България, в която работодателите искат национализация, синдикатите са за конфискация, а правителството прави реформаторска имитация."