Тази карта е изключително любопитна. Тя показва къде точно са били разположени съвременните държави във времето, когато днешните континенти все още не били отделени. Мегаземята Пангея е съществувала до преди около 175 милиона години и е била много различна.

Първото, което бие на очи е, че в онези времена, когато по планетата ни са властвали гигантските динозаври, територията на съвременна България е разполагала с много по-дълга крайбрежна ивица, отколкото днешния отрязък от Резово до Дуранкулак. Просто по онова време река Дунав я е нямало, а Румъния се е намирала на хиляди километри разстояние. Вместо това в Силистра, Никопол, Русе и Видин са се разбивали вълничките на океана Тетис.

Картата показва, че глобалната политика вероятно също би изглеждала доста различно, ако Пангея не се бе разкъсала. Преди 200 милиона години източното крайбрежие на САЩ всъщност изобщо не е било крайбрежие, а сухопътна граница със съвременните Мароко, Западна Сахара, Мавритания и Сенегал. Мегаполисът Ню Йорк е бил някъде до днешните сахарски пустини.

Сегашната Република Южна Африка е имала обща граница с територията на днешна Аржентина, а Индия е била долепена както до Антарктида, така и до остров Мадагаскар. Бразилия изобщо не е имала излаз на море. Копакана в Рио де Жанейро не е бил плаж, а сужопътна връзка с територията на днешна Ангола. Звучи ужасно, нали! 

Изобщо на Пангея международната обстановка изглежда би била доста сложна.