Бившият финансов министър в първото правителство на Бойко Борисов Симеон Дянков напусна поста ректор на Руската икономическа школа (РЭШ), съобщи руската агенция РБК. Той ръководеше елитното учебно заведение от октомври 2013 г. след като предишният ректор Сергей Гуриев избяга от Русия.

В четвъртък на заседание на съвета на директорите е взето решение договорът със Симеон Дянков да не бъде продължен по взаимно съгласие, съобщава пресслужбата на университета. Изпълняващ длъжността ректор ще е Шломо Вебер.

През април Дянков напусна и ръководството на държавната банка ВТБ. Но кариерата му в Русия не приключва. Той остава член на съвета на директорите на висшето учебно заведение.

Симеон Дянков е научен сътрудник на вашингтонския Институт за световна икономика "Петерсън" (PIIE). В скорошна статия за PIIE той критикува политиката на заместване на вноса в Русия - "тя увеличи корупцията в проектите с държавно финансиране", написа той. В допълнение Дянков отбеляза и липсата на реформатори в Русия: "в отсъствието на политическа конкуренция няма стимули да се провеждат непопулярни реформи" и още: "ако реформаторите не могат да победят на избори, тогава желанието за реформиране пропада".

Наследникът на Дянков Шломо Вебер, който досега беше първи зам.-ректор на РЭШ, е професор по икономика в Южния методистки университет в Далас, САЩ.

За първите размествния в управлението на РЭШ стана известно в началото на юли, когято вицепремиерът Аркадий Дворкович смени председателя на борда на директорите на школата - бившия вицепремиер Максим Бойко, който държеше поста от 10 години. Дянков тогава обясни, че Дворкович е випускник на учебното заведение и че в текущата икономическа и политическа ситуация би било по-добре съветът на директорите да бъде заздравен с известни хора, които са го завършили. Тогава Шломо Вебер коментира, че избирането на Дворкович ще помогне за финансовата стабилизация на школата, припомня агенцията.

Според рейтинговата скала на SSRN (Social Science Research Network), РЭШ влиза сред 30-те най-добри икономически университети в света.