Жените у дома работят 7 пъти повече от мъжете. Ама това кой го знае? Това е т. нар. неплатен труд.

Така отговори социалният министър Ивайло Калфин в Нова тв на въпрос има ли смисъл от новия закон за равнопоставеност между половете. Той каза, че страната ни е единствената в ЕС, която няма такъв закон и той ще нормира принципни положения. Калфин даде пример с това, че жените получават по-ниска заплата, когато са млади и започват работа, защото се очаква, че скоро ще излязат по майчинство.

"Ето за такова положение например в Румъния, където има такъв закон, има глоби по 50 000 - 60 000 евро", даде пример той.

За добавките към пенсиите

Министър Калфин не даде еднозначен отговор дали ще се намерят 50 млн. лв., за да има коледни и великденски добавки към най-ниските пенсии.

"Трябва да дойде ноември, за да има повече яснота финансовият министър и тогава ще видим. Добавките зависят от доброто изпълнение на бюджета. Надявам се, че ще има, има нагласи и в правителството, че ще има", обобщи той.

Калфин напомни, че в края на годината има и много плащания за приключване на европейски проекти.

Той обаче каза, че от 2017 г. новите пенсионери непрекъснато ще получават по-високи пенсии, защото това им е гарантирано. Той даде пример, че най-ниски са доходите на третата възраст, особено ако са пенсионери отпреди 1990 г., защото тогава заплатите са били много по-ниски и са на много по-ниска база.

"Аз разбирам пенсионерите, имам в семейството си пенсионер с ниска пенсия, разбирам каква е ситуацията, но не мога да обещавам чудеса", каза министърът.

За гетата

По повод на последните проблеми в ромската махала на Самоков, Калфин призна, че се появява цяла група маргинализирани граждани, които живеят в собствен свят.

"В техния си квартал, по техните си правила, както ги разбират. Това не е допустимо за обществото", каза министърът.

Той каза, че се опитват да работят със специфичните групи. Според него обаче гетата са въпрос, който трябва да се реши с много усилия - не е само социален въпрос. Общините трябва да се погрижат и вече има добри примери, в които им раздават парцели, да си строят редовни къщи, а не да живеят между кашони и тенекии. Той напомни и задачите на образователната система децата да влизат в градина и после в училище. Той обаче каза, че възможности за тях има за квалификация и след това за работа. Основният проблем според Калфин е, че голяма част са с ниска квалификация.

Той каза още, че имаме малко намаление на безработицата през септември, която е 9,2 %, и че в момента един от големите проблеми са хората в предпенсионна възраст, които никой не иска да наема.

Новите ваучери за помощ у дома

Той поясни за новите 2 типа ваучери за помощ у дома - едните ще бъдат субсидирани, а другите ще имат възможност хората да си ги купуват. Според него това е едно от решенията за заетост на хора в предпенсионна възраст. Тещ е посещават домове нас тари и болни, ще им мерят темепературата или ще извършват някакви елементарни домакински дейности. 

"Тук отново държавата ще субсидира тези, които са в най-тежкото положение. Но има и хора или техните деца, които са готови да си платят за такава услуга", каза Калфин.