Направените по сюжет на приказки анимационни филми на Disney често се отклоняват от оригинала. И има защо. Сайтът Screen Rant е дал 7 примера с истинските истории и холивудския им вариант. Някои от тях са доста стряскащи и определено, неподходящи за детските очи.

1. В „Пепеляшка“ на Братя Грим нейната доведена сестра отрязва част от крака си, за да го напъха в кристалната пантофка.

2. Рапунцел не е спасена, а изоставена в пущинак. Принцът не успява да я освободи, хвърля се от кулата, пада в бодливи тръни и ослепява. В приказката тя ражда близнаци сред пустошта и с години обикаля света, докато най-накрая се събере с любимия си. Краят все пак е щастлив – сълзите на Рапунцел връщат зрението му.

3. В „Снежната кралица“ на Ханс Кристиан Андерсен, послужила за основа на „Замръзналото кралство“, има магическо огледало, в което най-хубавите гледки изглеждат като мъртва пустиня, а най-красивите хора – „грозни и гнусни“. Никакви танцуващ снежен човек и смешен лос.

4. Злата кралица в „Снежанка“ на Братя Грим приключва с живота по много неприятен начин. Обуват ѝ нагорещени до червено железни пантофи и я карат да танцува, докато умре (б.р., така е в оригиналната приказка Schneewittchen, в българската сърцето ѝ се пръска от мъка).

5. Пинокио смачква с обувка щуреца Джимини.

6. В „Спящата красавица“ няма много романтика. В оригиналната версия на Джамбатиста Базиле кралят, който вече е женен, насилва спящата девойка, наречена Талия, и я изоставя, след което тя ражда близнаци и чак тогава се събужда. После става истински хорър – Талия попада в кралския двор, където злата кралица нарежда на готвача да убие и сготви децата ѝ и да ги даде за храна на краля. Вместо тях готвачът сготвя две агънца, а скрива децата. Кралицата се опитва да изгори на клада принцесата, но кралят се появява и тя отива в огъня. Все пак краят е щастлив – кралят и Талия се женят и си гледат децата.

7. Принц Ерик не се жени за Ариел. В „Малката русалка“ на Ханс Кристиан Андерсен принцът не разбира кой е спасил живота му. Единственият начин русалката да се върне в своето подводно царство е да прониже принца с нож в сърцето, но вместо това тя предпочита да умре, превръщайки се в морска пяна.