Полицаите, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, но за останалите риск няма и не е необходимо да ползват тази привилегия. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов след дискусията "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България

"Поставил съм условие към колегите от МВР, което те упорито отказват да изпълнят, въпреки че е твърдо логично. Продължавам да смятам, че тези, които могат да бъдат набити на улицата, трябва да бъдат първа категория, а тези, които стоят зад бюра и не са изложени на такъв риск, трябва да бъдат трета категория", каза министърът, обяснявайки защо няма да даде допълнителните милиони за ведомството, за които настоява вицепремиерът Румяна Бъчварова.

Горанов посочи, че и министър-председателят, и народните представители, и всички, които не са изложени на риск, полагат трета категория труд.

"Такова решение би донесло съществени спестявания по бюджета на МВР. За съжаление, все още не виждам движение в тази посока, дори се изкушавам с бюджета да иззема инициативата за нормативни промени в тази посока", прозвуча заплашително финансовият министър.

В края на миналата седмица започнаха консултациите с партиите, подкрепящи правителството, за бюджета на държавата за 2016 г. Тогава Горанов обясни, че повечето от политическите сили искат да се осигурят повече пари за армията и полицията за догодина, докато той настоявал с предимство да са образованието и инфраструктурата.