Някои хора очакват, че близкоизточният конфликт ке се отрази по някакъв начин на скока на петролните цени. Всякакви колебания предизвикват оптимизъм и надежда, че ей сега цените ще тръгнат нагоре. Но ако погледнем зоната на военните действия в Сирия, става очевидно, чеи тези събития не влияят на добива и транспортирането на петрол. Сирия никога не е била значителен износител на петрол и не би могла да повлияе на пазара.

Нещо повече, може дори да се очаква парадоксално понижение на напрежението в главната точка, където може да се усети въздействието върху петролните цени и пазара. Той като и Иран, и Саудитска Арабия сега са се отвлекли от своето традиционно противостоене в Персийския залив заради събитията в Сирия, може да се очаква, че там ще бъде по-стабилно и спокойно. И за танкерите ще бъде по-безопасно да се движат към чуждите пазари.

Това няма да намали цените, но ще стане допълнителен фактор за стабилността на пазара, демонстриращ, че политиката никак не е в състояние да повлияе на движението на цените под въздействието на фундаменталните фактори на търсенето и предлагането.

Има опасения, че "Ислямска държава" (ИД) може да повлияе на пазара на петролните цени. Но сега ИД горе-долу е регионална сила. Прокрадваше се информация, че те чрез контрабанда започнали да изнасят гигантски количества петрол. Но проверката показа, че това са няколко цистерни, които са се опитвали да продадат чрез Турция. Реални експортни количества у ИД не се наблюдават. Освен тези разгорещени хора да не вземат да спретнат някакви провокации по пътя на движението на танкерите. Но тук е невъзможно да се правят някакви прогнози.

Въпреки че на пазара се наблюдава незначителен скок на цените на петрола, да се говори за някакви нови тенденции е рано. Става някакъв отскок от минимума, предизвикан от това, че се съкращава добивът в районите, които се смятат за разклащащи азара. Това са районите на Северна Америка, където сега част от проектите и инвестиционните програми е смита заради ниските цени на петрола.

Но това не значи, че ОПЕК и главните износители на петрол ка постигнали целта си и са "победили" шистовите нефтодобивчици. Много бързо може да бъде подновен фракингът в шистовите находища. И дори в случай на незначително покачване на цените САЩ скоро ще се върнат към ролята си на най-активен агент за въздействие върху петролния пазар и цените пак ще тръгнат надолу. Затова настоящото повишаване е краткотрайно.

За връщане към проучванията цената трябва да бъде 65-60 долара. Такава цена ще позволи да бъдат подновени повечето замразени проекти в Америка. Там има близо 2000 бригади за фракинг, способни да пробиват хоризонтални отвори и да правят хидроразрив на пласта. Те не са се изпарили и са готови да подновят работа веднага, щом скочат цените на петрола. И на пазара пак ще потече евтин и лек петрол.

Затова вниманието на всички наблюдатели е приковано към броя бригади за фракинг, рабоещи едновременно на находищата в САЩ. Когато бъде отбелязано чувствително увеличаване на броя на тези бригади и изоставените установки за фракинг, ще може да се говори, че махалото се е люшнало в другата посока.

Шистовите производители вече постигнаха целта стойността на барела в САЩ да пада през последните години с 5-10 на сто всяка година. И може невероятно бързо, буквално за няколко седмици, да бъдат възстановени предишните количества добив. Затова резултатът от новите партиди и намаления, които предлагат Ирак, Иран и Саудитска Арабия, може да има само краткосрочен ефект.

Да се предскаже с колко ще паднат отново цените е много трудно. Коридорът на петролните цени се изгражда сега на дълго разстояние. Някога си мислех, че става дума за временен етап до две години, но колегите успешно ме убедиха, че ниските цени ще останат с нас през следващите 10 години.

Ще има постоянни колебания нагоре и надолу, понякога дори значителни. Но средната цена ще се задържи около 45 долара за барел. това зависи от търсенето и предлагането, които тъкмо ще изравняват цените, но те и от политическата ситуация в Близкия изток.

----

* Авторът е специалист по енергийните въпроси и съсобственик на руския енергиен холдинг RusEnergy. Препечатваме статията му от сайта РБК.