Поредната предизборна проява на Волен Сидеров прати пак прати много пàра в свирката на многострадалната българска демокрация.

Пàрата е правилна. Хулиганското поведение на Сидеров и съпартиеца му Десислав Чуколов може да изпарѝ търпението и на хипопотам.

Точно това е целта му – да подгрее електората. Тяхната част от него го вижда като героично и се кефи. Дават ги по телевизията, пишат ги по сайтовете, навред са първа новина. И всичкото, Станке, без пари.

Главният прокурор Сотир Цацаров правилно поиска имунитетите на Сидеров и на Чуколов. Това му е работата. Той трябва да бди за върховенството на закона и за равенството на гражданите пред него.

Сега ще насрочат заседание на парламента по искането. Депутатите ще пледират. Медиите ще информират. Анализаторите ще анализират. Коментаторите ще коментират. Но демокрацията пак няма да функционира.

Защо? Защото ситуацията е като в стария виц за милиционерите и банята. Тя функционира. Водата циркулира. Теляците манипулират. Но когато единият милиционер иска билети “за две лица”, другият го пита: “А задниците си няма ли да мием?”

Целият въпрос е за какво служи хамамът? Да практикува демокрацията, или да я имитира.

В сегашния случай той я имитира. И служи за миене на оцапани задници.

Заседанието за имунитетите на Сидеров и Чуколов пак ще им направи безплатна предизборна реклама. Случаят ще бъде обсъждан на висок тон и ще заеме централно място в това, което у нас се нарича “публичен дебат”.

Лидерите на “Атака” ще получат трибуна да представят възгледите си в национален ефир. Със сигурност отново ще направят заглавия в новините. Депутатите ще пледират, медиите ще информират, анализаторите ще анализират, коментаторите ще коментират и т.н.

После ще им повдигат обвинения, ще ги водят в съдебната зала, таман преди изборите, пак безплатно ефирно време, адвокатите ще пледират, медиите, анализаторите, коментаторите ще …-ират за тоя дето духа.

Всичката тази праведна пàра в грешната свирка може да се спести, ако имунитетът на Сидеров и Чуколов стигаше до стените на хамама, а не до тротоара пред ВИТИЗ. Ако там, пред “клекшопа”, полицията можеше да ги хване за яките и да ги заведе, където им е мястото. На обществото и на избрания от него хамам, щеше да бъде спестена много енергия.

Някой трябва да отреже не депутатското кюфте, а депутатския имунитет до периметъра на упражняването на законодателната дейност – Народното събрание. Кой?

Според мене това най-отива на Реформаторския блок. Първо, ако това не е реформа, какво друго е? И второ, те могат да я прокарат, защото Го държат за шлифера по коалиционна линия. Радан Кънев да Му каже: "Или им (ни) го режеш, или бутаме колибата."

----

* Парламентът (Областното събрание) на Източна Румелия се е помещавал в бивша турска баня (хамам). Оттам един от разказите на Иван Вазов за политическите нрави от това време е озаглавен “Кандидат за Хамама”.