Премиерът Бойко Борисов коментира от Истанбул, където е на еднодневно посещение острото изказване на външния министър на Русия Сергей Лавров. Като повдигна и темата "Кой трябва да се срамува повече". По думите на Борисов - Москва трябва да изпитва неудобство, че от десетилетия ни предлага най-скъпия ток в Европа.

Трябва да му благодаря (б.р. на руския външен министър Лавров), че той коментира това, което казвам. Не го прави често, но аз много ценя неговото мнение, защото той действително е един много добър дипломат. Той навремето каза, че с Албания ще си поделяме Македония нали, но се оказа неправ*. Така че не винаги е прав”, каза Борисов, цитиран от БГНЕС.

Както е известно снощи в интервю за руската НТВ Лавров заяви почудата си, че Борисов не се притеснява да говори, че е спрял руски проекти в полза на САЩ. "Срамно" е, даде оценката си Лавров. 

"Прочетох с изумление цитат от изказване на министър-председателя на България Бойко Борисов. Той заявява, че България се е отказала от реализацията на енергийните проекти с Русия, включително "Южен поток", включително атомната електроцентрала, нефтопровода Бургас-Александруполис, в интерес на Съединените щати. И затова сега, САЩ са длъжни да помогнат на България да получи безвизов режим и така нататък и други подобни". 

И допълни: "Просто поразително е как хората (б.р. Борисов) не се притесняват от ето такива изявления, не е ли срамно пред избирателите им, пред народа им",

Днес българският премиер уточни:

“Само искам да кажа, че аз дадох пример с моето изказване пред американската камара за 20-годишнината й, че американският бизнес трябва да бъде за пример и да не се допускат корупционни схеми, които са допускани в проекти, които аз многократно съм казвал. И самият проект „Белене” беше заченат по такъв корупционен начин. Никой не го е отрекъл до ден-днешен – похарчиха милиарди пари още от 2006 година и не се построи“, продължи още Борисов.

Борисов също върна въпроса със срама. И повдигна темата - кой трябва да се срамува повече. Според българския премиер Русия трябва да изпитва срам, че продава на българите най-скъпия газ в Европа.

“Така че аз също бих се обърнал към тях, не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни българи, да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така, че с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал”.

Борисов отбеляза, че в България неговото изказване се тълкува като нахокване на американците, а в Русия – по друг начин. “Всеки за вътрешнополитическа консумация може да го използва както иска. Аз съм бил честен към избирателите. Те са ме избирали затова, че независимо дали към американци или руснаци, когато има нещо нередно, аз го казвам”, каза още Бойко Борисов.

___________________

*Tекат разговори, че Македония трябва да се федерализира още повече и даже се изказват идеи защо не се разчлени: една част да се даде на Албания, а друга - на България, това заяви през май т.г. пред Горната камара на Думата Сергей Лавров.