Българската петролна и газова асоциация е внесла сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров за евентуални манипулации при проверките на Агенция "Митници" на складовете за горива. Иска се да бъде проверена работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към ведомството на Ваньо Танов. 

Сигналът до прокуратурата е подписан от шефа на "Лукойл" Влентин Златев и Андрей Делчев и изразява позицията на някои от най големите компании в този бранш - "Бент Ойл" АД, "Булмаркет ДМ" ООД, "Ви-Газ България" ЕАД, "Газтрейд" АД, "Инса Ойл" ООД, "Литекс" АД, "Лукойл", ОМВ, "Петрол" АД, "Приста Ойл Холдинг" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Синергон Петролеум" ЕООД, "Шел България" ЕАД.

В сигнала до Цацаров се твърди, че БАЦИС би трябвало да е изградена така, че да събира и обработва данни и по този начин да бъде изцяло гарантирано постъпването на акциза в бюджета. Според петролните средства тази система би трябвало да е основно средство за борба с контрабандата на цигари, алкохол и горива. Те посочват, че са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер, като само в сектора "течни горива" вложенията са за над 150 млн. лв.

"След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници”, се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни; че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които  въобще не се отразяват в системата; буди съмнение, че се предават и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори; че основната функционалност на БАЦИС, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи. Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи", пише в сигнала до главния прокурор.

В него се поставят и следните въпроси:

Осигурено ли е събирането  на акциза от всички горива, постъпили  на българския пазар?

Всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС или има такива, които не са ги изпълнили точно и са осъществявали дейност, без да отговарят на изискванията на Закона? 

Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях?

Спрямо кои икономически оператори са извършвани гореспоменатите „ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани?

Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е същите да бъдат проверени в момента или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция „Митници”?

По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция „Митници“) и НАП?

 

Предстои да бъде извършена пълна проверка на изнесените в сигнала данни.