Утре изтича крайният срок, в който би трябвало да бъде решена съдбата на "Виваком", а българският бизнесмен Спас Русев, който живее в Лондон, е все по-близо до овладяването на собствеността на бившия държавен телеком. Това твърдят трима независими един от друг източници на Клуб Z.

В момента се продава кредит за 150 милиона евро, по който собственикът на бившата КТБ Цветан Василев е в неизпълнение, а този, който го купи, на практика ще получи цялата компания. Всички останали акции в телекома се редуцират до 0,3 процента.

През септември консултантът по сделката "Ърнст енд Янг"-Лондон изпрати предложения до широк брой потенциални инвеститори, които да изкупят собствеността във "Виваком". Вероятният брой на т. нар. "тийзъри" е около 20 на брой, но в момента за реален интерес се говори само от страна на Спас Русев, който се смята за човека, сформирал икономическия екип на НДСВ. Мистерия е чии пари стоят зад Русев, но всеобщото мнение е, че той работи от името на мощна финансова компания. Преди време медийни спекулации го слагаха в един отбор с бившия собственик на БТК - исландеца Тор Бьорголфсон, както и с основателя на веригата магазини "Германос" Панос Германос. Сега обаче за тях нищо не се чува, а и самият Русев засега се пази от обяснения пред медиите. Потърсихме го да потвърди или опровергае информацията, но той не вдигна телефона.

Иначе Русев има повече от добри контакти с втория по големина акционер във "Виваком" - руската Внешторгбанк. За нея в момента работят бившият финансов министър в царското правителство Милен Велчев и заместникът му във ведомството Красимир Катев.

Според запознати с предстоящата сделка за "Виваком", евентуално финализиране на преговорите за телекома може да се очаква в първите дни на следващия месец. Според тях каквато и да е конструкцията на сделката, то тя не може да се случи без одобрение от страна на българското правителство.

В началото на юни Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) предяви иск на рекордно висока стойност от 963 047 999,87 лв. срещу свързваната с Цветан Василев люксембургска компания InterV Investment S.A.R.L., като наложи запор върху всички притежавани от дружеството имоти, ценни книжа, леки и товарни автомобили, дружествени дялове и картини. КОНПИ наложи и запор върху собствеността на InterV Investment върху акции на дружеството "Вива Телеком България", което е собственик на БТК, оценени на 108 276 414 лева.  Преди това запор на вземания бе наложен и от страна на данъчните.

Това означава, че на практика никой не може да купи "Виваком", ако не се е разбрал с правителството в София. А цената на вдигането на запорите е от порядъка на 120-150 милиона евро, които трябва да бъдат платени от бъдещия собственик на телефонната компания и да влязат във Фонда за гарантиране на влоговете, който изплаща сумите на ужилените вложители в КТБ.