Изборите не са мистериозни събития, подчинени на прищявките на непредвидии кандидати и избиратели. Те всъщност са до голяма степен предвидими, с комплект променливи, които се отразяват винаги по подобен начин върху резултатите. Заради това можем да кажем с достатъчно достоверност, че през 2017 година в Белия дом ще влезе републиканец, пишат в анализ за агенция „Ройтерс“ изследователите Клифърд Янг и Джулия Кларк от "Ипсос".

Това заключение се базира на резултатите от модел за анализ на данни, зависещ основно от два фактора – и двата свързани с проблемите пред кандидатите на същата партия, от която е и настоящият президент.

Първо, ще спечели републиканец, защото избирателите обикновено се отдръпват от партията, която в момента е на власт, когато неин представител се кандидатира. Всъщност, кандидатът за наследник от Демократическата партия има три пъти по-малки шансове да спечели.

Второ, рейтингът на одобрение на президента Барак Обама е твърде нисък, за да предположим успех за кандидата на неговата партия. 

Защо сме толкова уверени, особено след като повечето проучвания показват доста добри шансове за Хилъри Клинтън срещу всеки от претендентите на Републиканската партия?

Простият отговор е, че се базираме върху модели, а не върху проучвания. В този момент от изборния цикъл, резултатите от проучвания с въпрос „За кого бихте гласували през ноември 2016?“ могат да бъдат силно подвеждащи. Толкова далеч от изборния ден, публикуваните резултати се отклоняват средно с по 8 процентни пункта от истинския резултат на изборите. Това е огромно число в ситуация, когато сме свикнали кандидатите да се побеждават на избори с разлика от 2-3 пункта.

Данни "Ипсос"

Моделирането на резултатите е просто: погледнете данните от миналото, идентифицирайте зависимостите и използвайте тези зависимости, за да направите прогноза. Така започнахме да събираме данни от минали президентски избори в САЩ, но се сблъскахме с проблема, че няма чак толкова проведени избори – 25 за последните 100 години.

Създадохме доста по-голяма база данни за изборите, като погледнахме извън Съединените щати и включихме стотици други президентски и парламентарни избори в демократичните страни по света. Това упражнение ни осигури много повече данни, с които да работим: числата са от над 450 проведени избори от 35 държави.

Най-важното откритие от нашия модел е зависимостта от настоящия мандат: ако вече си заел поста, за който се кандидатираш, имаш много по-голям шанс да го запазиш, отколкото да го загубиш. Моделът показа, че действащите президенти имат три пъти по-голям шанс да победят своя опонент. Когато обаче в състезанието не участва действащ президент (както е сега с демократите), тогава имаш три пъти по-малки шансове за победа.

От нашата база данни с избори по света научихме също, че е важно какво мисли обществото за пътя на развитие на своята страна. Доволни или недоволни сме от правителството? Има няколко начина да измерим това, но най-разпространеният (който използваме и ние) са рейтингите за одобрение на действащия президент.

Нашият модел доказва зависимостта от рейтингите. Те определят, че за да има един кандидат по-добри или равни шансове за победа, действащият президент от неговата партия трябва да има рейтинг над 55 процента. И поради факта, че рейтингът на одобрение на Барак Обама сега е 45%, няма вероятност демократ да победи на изборите.

Нашият модел работи на основата на вероятностите и е насочен към партийната подкрепа, а не към личната. Целта му е само да предположи вероятността за промяна на партията на власт. Вероятността на тази прогноза е 85%, т.е. повече пъти е вярна, но не винаги.

Това, което може да прати по дяволите модела ни, е бърза промяна в рейтинга на Обама или пък изненадващо висока или ниска избирателна активност. (което може да бъде предизвикано от независими кандидати или други фактори)

В идващите месеци рейтингът на Обама може да се покачи. Но той трябва да премине летвата от 55%, за да даде на демократите шансове поне за равенство. Това обаче е много малко вероятно, заради факта, че през годините одобрението на президентите обикновено върви надолу. Обама не е изключение.

Някои ще опонират, че Хилъри Клинтън е специална; че нейните шансове са значително по-добри, защото тя е популярна, притежава елемента на „наследство“ и напомня много на действащ президент-кандидат. Но ако продължим с тази хипотеза и я прокараме през нашия модел, при този рейтинг на Обама шансовете на Клинтън все още са по-малки от 50%.

Демократите имат да изкатерят огромна планина, ако искат да запазят властта догодина.