Скалните рисунки в пещерата Магурата ще бъдат номинирани за включване в Списъка на световното културно и природно наследство. За тази цел от 18 до 23 октомври в България пристигат експерти от Испания, които да помогнат с оценката им и със съвети по оформянето на документацията.

Гости на страната ни ще бъдат директорът на Националния музей и изследователски център Алтамира, Испания – Хосе Антонио Лашерас Коручага, както и неговата заместничка Пилар Фатас Монфорте, съобщават от Министерството на културата. Пещерата Алтамира край Сантандер, наричана „Сикстинска капела на праисторическото изкуство“, е своеобразна картинна галерия на палеолита – със своите рисунки на бизони, мечки и други животни, най-старите от които датират от 15 хиляди години.

От 1985 г. пещерата Алтамира е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, а към нея днес функционират и национален музей и изследователски център. Сега, 30 години по-късно, предстои българската ѝ посестрима, която крие рисунки, предимно на сакрални и ловни сцени, на около 7 хиляди години, да бъде номинирана и да се присъедини към нея и Листата за световното наследство.

Лашерас Коручага и Фатас Монфорте ще посетят Магурата в понеделник, където ще разгледат и оценят състоянието на загадъчните ѝ скални рисунки. Те ще бъдат придружавани от доц. д-р Стефанка Иванова – археолог-проучвател на пещера Магурата, Веселина Йончева – изкуствовед от Националния институт за недвижимо културно наследство, както и от Биляна Михайлова, старши експерт – археолог от Министерството на културата.

Освен пещерата, испанските специалисти ще посетят и Белоградчишката крепост, Историческия музей в града, както и други местни забележителности.

На 21 октомври пък те ще бъдат гости на Божидар Димитров в Националния исторически музей. Редом с това те ще посетят и Боянската църква – обект включен в Списъка на ЮНЕСКО.

Същия ден испанските експерти по праистория ще имат работна среща в Националния институт за недвижимо културно наследство в София с неговия директор – арх. Даниела Джуркова, както и с експерти на института, с цел запознаване с работата на НИНКН и с наличната документация за пещера Магурата. Ще бъдат обсъдени и необходими стъпки и действия от страна на института за евентуално допълване на документацията, прецизиране на граници и предписания за опазване на обекта.

Последната стъпка от визитата им ще е на 22 октомври, когато ще се проведе специална среща в Министерството на културата със заместник-министър доц. д-р Бони Петрунова, с Мария Донска, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО, както и с експерти от Министерството на културата за обсъждане на по-нататъшни стъпки по процедурата за изготвянето на номинацията на пещера Магурата със скалните рисунки за вписване в Листата на световното наследство.

Площад СЛАВЕЙКОВ