Непризнатата от никого досега Приднестровска молдавска република (ПМР) се обърна официално към руското ръководство с молбата да я признае, предаде "Лента.ру".

Решението бе прието от парламента в столицата Тираспол, оглавяван от Михаил Бурла. Молбата за признаване бе изпратена до руския президент Владимир Путин, Думата и Съвета на федерацията. Като мотив за искането депутатите посочват резултатите от скорошен референдум там. Според тях повечето жители на Приднестровието искат то да стане част от Русия.

Новината идва на фона на исканията за референдум за присъединяване към Русия на няколко области в Източна Украйна. В Крим вече бе проведено допитване и над 96 на сто от хората поискаха полуостровът да стане част от Русия.

Непризнатата република бе създадена от проруски сепаратисти на територията на Молдова през 1992 г. Тя се намира на левия бряг на река Днестър. Официалните езици в самообявилата се република са три - украински, руски и молдавски (днешният молдовски, който в действителност е румънски диалект). Знаме на Приднестровието е флагът на Молдавската съветска социалистическа република от времето на СССР.

Създаването на сепаратистката република бе предшествано от краткотраен въоръжен конфликт. Той взе няколкостотин жертви. Страстите бяха успокоени от легендарния генерал Александър Лебед, командващ по онова време разположената в Приднестровието 14-а руска армия.

Сред официалните мотиви за създаването на Приднестровието са антирумънските настроения в тази най-източна част на Молдова. Наистина, по време на Втората световна война румънските окупатори са безчинствали там и са се славели с жестокостта си. Едно от любимите им занимания през зимата било да хвърлят живи хора в дупки, пробити в леда на река Днестър.

В действителност обаче ПМР е създадена в името на амбициите на някогашното местно партийно ръководство от времето на СССР. От него произхождат почти всички висши функционери в Приднестровието.

Икономическата ситуация там е изключителнотежка. 22 години хората се хранят с купони. Съвсем естествено стоките по магазините са много малко.

В Приднестровието живеят и няколко хиляди бесарабски българи.