Бившият енергиен министър Румен Овчаров, който в момента е представител на държавата в "Лукойл", заяви пред Нова телевизия, че има "тежки подозрения" за това, че комбинатът е подложен на натиск от страна на администрацията.

"За последната една година митнците направиха три проверки. НАП е извършила две проверки. Има и проверка на Комисията за защита на конкуренцията".

Това коментира Овчаров по повод проверките на "Лукойл". Той уточни, че не може да докаже подозренията си. Но намекна, че е възможно тези проверки да са резултат от натиск "зад океана", макар да изтъкна, че не му се ще да мисли в тази посока.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че привикването на българския посланик Бойко Коцев в Министерството на външните работи в Москва било заради проверките срещу "Лукойл". Първоначалната версия бе, че дипломатическото напрежение е заради отговора на репликите на Сергей Лавров

"Да, има нота, но не е по този повод, а във връзка с проверките в „Лукойл". Ние проверяваме всички петролни компании. Когато направят нещо добро като завода, ивестициите си в Бургас, лично отивам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя - качествено и евтино гориво, никой не може да се сърди за това и да ни упрекне", заяви Борисов.

Ден по-късно Овчаров припомни, че преди месец по искане на председателя на надзорния съвет на "Лукойл" се е провела среща в Министерство на финансите. Тя е била свързана с тръбата, която преди време предизвика разлив и която е трябвало да бъде охранявана от МВР. Сега вече е въведена специална система за автоматичен контрол. Тя обаче не е била въведена доскоро, тъй като не е имало разрешение за това от митниците. Овчаров изтъкна, че за пръв път от 7-8 години "Лукойл" има шанс да излезе на печалба.

Според Овчаров БСП ще спечели своите кметски места на предстоящия местен вот и ще докаже политическото си присъствие в страната.

"БСП се оказа единствената доказуема алтернатива и опозиция на ГЕРБ", убеден е Овчаров.

Според него партията се превръща от "прислужница на олигархични интереси" в "бедна, но самостоятелно действаща камериерка".