Италианският автомобилостроител "Фиат" и американската кафе-верига "Старбъкс" ще доплащат данъци между 20 милиона и 30 милиона евро за всяка от фирмите на Люксембург и Холандия.

Днес Европейската комисия реши, че предоставени им от двете страни данъчни облечения са незаконна държавна помощ.

"Изключенията са намалили данъчната тежест на компаниите и това е незаконно", каза еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер. "Те са местили печалбите от едно поделение в друго без икономическа обосновка".

Това са първи резултати от серия разследвания на Комисията за т.нар. данъчни решения на ред държави в ЕС, които са привличали инвестиции, осигурявайки селективно данъчни облекчения на транснационални компании. Те пък са се възползвали концентрирайки отчитането на печалбите си не там, където наистина са реализирани, а в страните, предоставящи им благоприятно облагане.

Темата е политически чувствителна за председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който до 2013 година беше 19 години министър-председател на Люксембург, едно от известните данъчни убежища в Европа.

В началото на мандата си пред ноември м.г. Юнкер пое морална отговорност за неетичните данъчни практики, настоявайки, че те все пак са били законни и че данъчните облекчения са предоставяни от независима от правителството му фискална администрация. Такива практики е имало в общо 23 от 28 държави на ЕС.

Комисията предложи законодателство за автоматичен обмен на информация между данъчните администрации на държавите-членки за взетите от тях решения за данъчни облекчения.