Районните и окръжните съдилища да отпаднат от Конституцията, а вместо тях в основния закон да бъдат уредени регионални съдилища. Това е предложил между първите две четения на проекта за изменения в основния закон депутатът от Реформаторския блок Петър Славов, съобщи "Правен свят"

Славово припомни, че от 20 години в България няма окръзи, а области, а съдилищата все още се наричат окръжни. Според него обаче основната цел на подобна промяна е да се оптимизира управлението на ресурсите на системата – както човешки, така и финансови.

Реформаторите имат още няколко предложения. Те вече внесоха идеята си да отпадне тайното гласуване във Висшия съдебен съвет (ВСС) по кадрови въпроси и да се даде право на съдилищата, които са втора и последна инстанция, да сезират Конституционния съд. Други техни предложения са парламентът да изслушва нарочни доклади на главния прокурор за резултатите от противодействието на престъпността и по проблеми от съществен обществен интерес. От Блока предлагат още парламентарната квота във ВСС да се изира с мнозинство от 2/3.

От АБВ също са внесли свои предложение, които, ако бъдат приети, обезмислят съдебната реформа. Хората на Георги Първанов предлагат създадените две колегии на ВСС - съдийска и прокурорска - да не могат да вземат самостоятелно кадрови решения. Подобни решения според тях трябва да се вземат от общия състав на съвета. Друг текст предвижда ревизия на квотите за избор на членове в двете колегии, така че прокурорите да могат да доминират в прокурорската колегия чрез намаляване с един човек на членовете, излъчени от политическата квота, като в същото време се ограничи независимостта на съдийската колегия  - чрез увеличаване с един на членовете, излъчени от парламента.

АБВ не подкрепиха на първо четене промените в Конституцията.