Европейската комисия днес предложи серия от мерки за задълбочаване на икономическия и валутния съюз. Те включват създаване на Европейски фискален съвет с консултативни функции, национални органи по конкурентоспособността, преминаване към единно представителство на Еврозоната в Международния валутен фонд и полагане на основите на обща за нея схема за гарантиране на банковите влогове.

Европейският фискален съвет, който трябва да заработи от началото на следващата година, ще следи за съответствието на националните бюджети с правилата на Пакта за стабилност и растеж и ще съветва Комисията в процедурата на т.нар. Европейски семестър, т.е. многостранното наблюдение над правителствените бюджети и плановете за реформи в ЕС. "Той ще координира сътрудничеството на националните фискални съвети", каза заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Комисията предлага Еврозоната да бъде представена в Управителния съвет (УС) на МВФ от председателя на Еврогрупата (финансовите министри на държавите с обща валута). УС на МВФ се състои от председател и от по един управител от всяка държава-членка, обикновено финансовия министър или председателят на централната банка. Той се събира веднъж годишно и делегира правомощията за текущото управление на фонда на Изпълнителния съвет (ИС), в който най-големите в света икономики - САЩ, Япония, Германия, Франция, Обединеното кралство, Китай, Русия, Саудитска Арабия, са представени поотделно, а останалите страни-членки - по групи групи, най-голямата от които има 24 членки. Единното представителство на Еврозоната в УС на МВФ няма да отнеме самостоятелните места на Германия и Франция в ИС на МВФ, каза Домбровскис. Великобритания е извън общата валута.

Комисията се съветва с държавите от еврото за завършнване на техния банков съюз с третия му стълб - единна схема за гарантиране на влоговете, създадена на базата на презастраховането. Сега банковите влогове на европейските граждани са гарантирани от национални схеми. Не всички те обаче са напълно финансирани, което поражда опасенията у едни държави, че в случай на нужда биха гарантирали спестяванията в други. В законодателното си предложение Комисията ще се постарае "да избегне моралния риск и да одсигури равно игрално поле", каза Домбровскис. Досега от банковия съюз са завършени единният механизъм за банков надзор и единният механизъм за решаване на банкова несъстоятелност.

Успоредно с изброените стъпки за задълбочаване на икономическия и валутния съюз Комисията подготвя и други,  които са дългосрочни и изискват промяна на Договора на ЕС. Те включват самостоятелен бюджет на Еврозоната, нейно финансово министерство и парламент. По тези въпроси Комисията започва обществено обсъждане, догодина ще назначи експертна група, която трябва да излезе с бяла книга по темите през 2017 година, каза Домбровскис.