83% от пробите на конвенционално произведени ябълки са замърсени с остатъци от пестициди, като 60% от тях съдържат два или повече коктейла от пестициди, съобщи "Гринпийс". Екоорганизацията е изследвала 126 проби на ябълки, купени от 23 вериги супермаркети в 11 държави, сред които и България.

Намерени са общо 39 различни пестицидни остатъци, като само в 17% от пробите от конвенционално произведени ябълки няма остатъци. От 126-те проби 109 ябълки са отгледани по конвенционален способ, докато 17 са били продукт на биологично земеделие. В био ябълките не са открити пестициди.

Половината от намерените пестициди са токсични за водни организми като водни бълхи и риби, или за пчелите и други полезни насекоми. Много от  пестицидите имат свойства да се натрупват в организма или могат да въздействат върху репродукцията, което означава, че опасенията за човешкото здраве не могат да бъдат напълно изключени, казват от „Грийнпийс“. Организацията призовава супермаркетите постепенно да премахнат пестицидите от плодовете и зеленчуците, както и да подпомагат земеделските производители да преминат към екологични практики.

„Химичните пестициди се намират по цялата верига – от полето до чиниите ни. Въпреки, че нито един от остатъците не надвишава „безопасните граници“ (т.нар. максимално допустими граници на остатъчни вещества), разнообразието от химикали, което намерихме, демонстрира, че пестициди се прилагат рутинно в конвенционалното производство на ябълки, казва Кристиане Хъксдорф, координатор на кампанията за екологично земеделие на „Грийнпийс” - Германия.

Плодовете за изследването са купени в Австрия, Белгия, България, Франция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Словакия, Испания и Швейцария, с произход от съответното местно производство. Резултатите потвърждават тестове на „Грийнпийс“ малко по-рано тази година, които откриха коктейли от пестициди в почвите и водите на ябълкови градини из цяла Европа.