Съюзът на съдиите в България (ССБ) изпрати отворено писмо, в което критикува изпълнителната власт и в частност финансовият министър Владислав Горанов. Както е известно ковчежник № 1 от известно време си общува с писма с ВСС и се противопостави на гласуваното от Съвета увеличение с 12 % на заплатите в съдебната система.

В сравненията на доходите в различните сфери, ССБ вижда "очевидни опити от страна на представители на изпълнителната власт да противопоставят работещите в съда, прокуратурата и следствието на работещите в бюджетната сфера". Оттам обаче напомнят, че възнагражденията както на народните представители, председателя на НС, президента, конституционните съдии, министрите, председателите на ВКС и ВАС, главния прокурор и директора на Националната следствена служба, така и на съдиите, прокурорите и следователите, се определят на базата на средномесечните възнаграждения в обществения сектор или в бюджетната сфера съгласно данните на НСИ.

През последните три години единствено възнагражденията на съдиите, прокурорите и следователите не са привеждани в съответствие с нарастването на средномесечните възнаграждения в обществения сектор.

На този фон звучат странно изявленията на министъра на финансите за размера на възнагражденията в съдебната власт, след като неговото възнаграждение се определя по същите правила, но е актуализирано на всеки три месеца от встъпването му в длъжност, пишат от ССБ.

Натам се казва, че Съюзът на съдиите винаги се е съобразявал с икономическите трудности на държавата, но и e реагирал на многократните опити от страна на представители на изпълнителната власт чрез популистки изказвания да противопоставят съдиите, прокурорите и следователите на останалата част от обществото, внушавайки, че средствата от бюджета на съдебната власт биха могли да бъдат пренасочени към най-уязвимите социални групи.

Една отговорна власт не противопоставя най-важните отговорности на държавата към обществото – образование, здравеопазване, социална закрила, правосъдие и обществен ред. Отговорното управление се стреми да обезпечи устойчивото развитие на обществото, което засяга пряко ежедневието на гражданите. Обезпечаването на реда и справедливостта в обществото е гарант и за стабилността на държавата, пишат магистратите.

Според тях те не "поставят въпрос за увеличение на възнагражденията си, а за привеждането им в съответствие с реалните доходи" в обществената сфера. От ССБ изреждат, че това съвсем не изключва актуалността на въпросите за управлението на бюджета на съдебната власт от ВСС и за задълженията на НАП към събирането на задълженията към бюджета на съдебната власт, чийто размер по данни от Висшия съдебен съвет възлиза на 746,6 млн. лв. Само по актове, предявени през 2014 г., пък има несъбрани 35 млн. лв.

Съюзът на съдиите в България многократно е изразявал загрижеността си, че бюджетът на съдебната власт не се управлява оптимално и прозрачно и това не осигурява убедителността на разходването му, нито позволява да се проследи движението на средствата за съдилищата, за прокуратурата и за самия Висш съдебен съвет, които се разпределят в три различни бюджета.

Съдиите напомнят още, че последователно са поставяли във фокуса на вниманието проблема за разпределението на средствата между отделните структури на съдебната власт и че продължават да настояват ВСС да преодолее дефицитите в дейността си. Оттам призовават да се загърбят популизмът и конфронтацията.