НИЯ КАРАДЖОВА

Просветното министерство ще въведе таван за цените на учебниците, каза заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. Обмисля се в офертите, които биват отправяни към издателите, да бъдат посочвани конкретни препоръчителни цени на онези помагала, които са безплатни от децата и се заплащат от държавата. Такива са всички учебници от първи до седми клас.

Кастрева заяви, че имат изключително кратки срокове за изготвяне на новите помагала. До юни трябва да са готови всички учебници за първи и пети клас, защото през новата учебна година за тези класове влиза в сила новият училищен закон, приет неотдавна от парламента.

„Веднага след това започваме с помагалата за втори, шести и осми клас“, посочи Кастрева.

В петък пред журналисти министерството ще постави на обществено обсъждане стандартите за учебниците и общообразователната подготовка. Те задават изискванията как да изглеждат учебниците, колко да тежат, както и какво да включват учебните програми на децата.

По повод твърденията, че работна група в МОН обсъжда отново старите предложения за учебни програми по български, от които отпадат текстове на Ботев, Вазов и Алеко Константинов, Кастрева заяви, че не коментира, но ще има олекотяване на съдържанието.

„Докато трае мандатът ми, няма да отпадат Вазов и Ботев. Дори ще се увеличават“, бе категоричен обаче просветният министър Тодор Танев.

В действителност работната група наистина е разгледала отново предложението за учебни програми, изготвено по време на предишния мандат на ГЕРБ, редом с други идеи. Съгласно него преподаването на творбите се организира вече не на хронологичен принцип, а на базата на конкретни теми. Именно заради това отпадат част от знаковите произведения на български автори, а се появяват други, по-непредставителни. Ог Димитър Димов например тогава отпадаше „Тютюн“, но влизаше „Осъдени души“, като авторите на програмата се позоваха на това, че проблемът с наркоманията бил по-актуален.